Близо всеки пети работи в сивия сектор „инцидентно”

Близо всеки пети работи в сивия сектор „инцидентно”

Хазната назад с над 410 млн. лева годишно заради недеклариран труд

Близо всеки пети или 19.8% от българите работят в сивия сектор „инцидентно”. В отговора си те посочват, че рядко полагат недеклариран труд и че по принцип не работят по този начин. Това показват данни от анкета на изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” (ГИТ).

Проучването е част от инициативата, свързана с Европейската кампания за деклариран труд през 2020 г. То показва мотивацията на фирми и граждани да взимат част в или да избягват сивия сектор, като в него участват 3 750 анкетирани. От тях 1050 са работодатели. На въпроса какво мотивира хората да работят на черно, най-голям дял имат тези, които посочват, че за тях няма негативни последици от това – 26.6 на сто от респондентите избират този отговор. На второ място са тези, които признават, че това се случва рядко (19.8%), а трети са служителите, според които

няма полза да внасят осигуровки и данъци (8.7%).

Едва 4.2% казват, че използват този начин на работа, за да си стъпят на краката. За една четвърт от самоосигуряващите се работата на черно е начин да оцелеят. Спрямо първоначалните резултати, в които участие взимат по-малко фирми и работници, се наблюдава ръст на тези, които смятат, че последиците от работата на черно не ги касаят. В същото време все повече хора виждат ползите да внасят осигуровки и данъци. Това се обяснява и с факта, че най-голям стимул за служителите да не полагат недеклариран труд, е именно внасянето на осигуровки – 16.2 на сто от анкетираните посочват тях като мотивация. На второ място е вярата, че правилата трябва да се спазват (15.2%). На трета позиция пък е

желанието да се получава пенсия (12.1%).

Сравнено с първоначалните резултати се увеличава делът на тези, според които правилата са за спазване и които искат да ползват обезщетение в случай, че останат без работа. В рамките на същата кампания ГИТ проверява 337 работодатели, от които 280 са с предишни нарушения за използване на недеклариран труд. В рамките на инспекциите става ясно, че едва 45 от проверените разчитат на такъв труд, а други 102 имат служители без трудов договор. Всъщност и при служители, и при работодатели, вярата, че за тях няма да има негативни последици, е основен стимул за работа на черно – 41.8 на сто от фирмите са избрали този отговор. 24.1% казват, че рядко използват такава работна ръка, а други 17% заявяват, че това е предпочитан от служителите начин. Цели 12.4% казват, че и конкурентите им разчитат на служители от сивия сектор.

Спазването на правилата (63.3%) и коректността (41.8%) най-много демотивират шефовете да наемат такива служители. В същото време, за повече от една трета от самонаетите и от работодателите голям стимул за работа на светло е избягването на санкции от контролните органи. Този тип заетост ощетява хазната с над 400 млн. лв. или по-точно 414 млн. лв. годишно, показват данни на приходната агенция. За периода 2010-2019 г. тази стойност намалява от 441 млн. лв. до 414 млн. лв. Само за 2018 г. и 2019 г. потенциланата щета за фиска е намалена със съответно приблизително 13 млн. лв. и с около 33 млн. лв. Затова по време на конференцията от НСИ изтъкнаха, че с недеклариран труд губят и служители, и работодатели, и държавният бюджет, заради по-ниски приходи от осигуровки и данъци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.