Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов каза в национален ефир, че 500 000 лева държавата отпуска за продължаване на археологическите разкопки за древния римски град Хераклея Синтика, който се намира на по-малко от километът от  храма на баба Ванга на Рупите и на още десетина  километра от Петрич. Доцент Людмил Вагалински, който ръководи изследователската група аехеолози от БАН допълни пред радио Благоевград, че от вчера вече работят на терен. Древния град е имал воден канал, който сега се разкрива от археолозите, разкопките ще продължат и до върха на хълма.

Древният град Хераклея Синтика, който бавно и тягостно се разкрива от археолозите се намира само на няколко стотин метра от къщичката и храма на баба Ванга на Рупите. Тягостно, защото археолози, община Петрич и държавата още не могат да стиковат усилията си, за да се отвори това уникално богатство не само за историческата култура на България. Към проблемите напоследък се добавиха и зачестилите набези на иманяри, които направо обезкостяват останките от древния град, наречен 4 века преди Христа на Херакъл и тракийското племе Синти. Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН и ръководител на екипа археолози, който от 8 години всяко лято извършва разкопките недоволства срещу кмета на Петрич Вельо Илиев и го обвинява в безхаберие и отказ от финансова подкрепа. Министерство на културата пък тази година са отпуснали само 10 000 лева за експедицията, докато други години са отпускали по 25 – 30 000 лева. Кметът Вельо Илиев отхвърля обвиненията и според него причината за конфликта е личен и политически: «Местността, в която са открити основите на древния град са държавна собственост, а не общинска. Открихме ги ние, петричани и първите разкопки започнаха през 80-те години на миналия век от благоевградския музей. Недостойно е доц Вагалински да обвинява общината защо от министерство на културата са му намалили финансирането на обекта. Ние ангажирахме собствениците на промишлени и земеделски обекти, намиращи се около разкопките да закупят и поставят  камери за видеонаблюдение. Полицията винаги се е отзовавала на сигнали за набези на иманяри. Давали сме няколко години с решение на Общински съвет финансова подкрепа за археологическите разкопки, готов съм да внеса веднага ново предложение, но ще поставя условие пред министерство на културата да работим с друг ръководител на археолозите. Нека доц. Вагалински обясни защо тази година държавата му отпусна толкова малко пари, а досега ежгодишно са им давани по 25-30 000 лева?» - риторично попита кметът на Петрич  Вельо Илиев.

   Близостта на  древния град и Рупите до трансевропейската магистрала “Струма” и границата с Гърция е идеална предпоставка за развитието на историческия туризъм. С усилията на археолози, кметство и държава Хераклея Синтика може и трябва да се превърне във втори Перперикон.

ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА

Хераклея Синтика е един от най-значимите археологични комплекси в долината на Средна Струма. най-ранните писмени сведения за района се срещат още в Омировите "Илиада" и "Одисея",  както и в книгите на Тукидид и Аристотел. Доскоро се предполагаше, че това е древния град Петра.

Въпросът за името на античния град е решен през 2002 г., когато археолозите разкриват масивна мраморна плоча с надпис на латински език. От него става ясно името на античния град - Хераклея Синтика. Епиграфските сведения намират потвърждение в книгите на Тит Ливий, Диодор, Страбон, Плиний Стари и Клавдий Птолемей. Плочата е  от 308 година след Христа. На 24 реда се разчита текст, в който император Галерий се обръща към жителите на Хераклея в отговор на молбата им да възстанови изгубените им граждански права. На плочата недвусмислено се чете «Хераклео». 

Градът е бил населяван първоначално от тракийското племе синти. През античността те са живели в земите на река Стримон /Струма/.  Градът е имал интензивен живот, за времето си е бил модерен – разкопките отварят наличие на канализация, откриват се останки от занаятчийски работилници с множество готови и недовършени фигури. Открити са още монети и две оброчни плочки – на Херакъл и на Артемида. Влиянието на средиземноморския климат, наличието на извори с топла минерална вода, естествената природна защита, икономическата стабилност на местността и минаващия оттук път от Егейско море към вътрешността са предпоставка за активен културен и търговски живот. Заключението е, че Хераклея Синтика е един от малкото сигурно локализирани големи антични центрове в района на Средна Струма. 

Синтите са секли собствени монети. В средата на монетата е кривакът на Херакъл - отгоре Хераклея, а отдолу Синтике. Градът се самоуправлявал. На този етап на разкопките, Хреаклея Синтика съществува като град с градски институции от ІV век пр.Хр. до IV век след Христа. , или в продължение на над 800 години

Разкоплите след 2007 г. разкриват градската инфраструктура - занаятчийски работилници, улици и стълби. Открита е и работилница за теракотени антични маски и фигури, включително и образци на баски, както и калъпи за тях. В нея са се правели и различни статуетки - на бог Дионис, предназначени за украса, което улеснява датирането на работилницата на ІІ – ІV век след Христа. Благодарение на нея се разбира и за движението на нашественици в региона - по времето на упадъка на Римската империя. Тук е имало четири пожара свързвани с класическите готски нашествия и действията на военните императори по време на кризата в Римската империя. Първото нападение е през 248 година, второто - в 268 година, когато готите са разгромени от император Клавдий ІІ Готски, третото - в края на ІІІ век и четвъртото - в началото на ІV век. Според доц. Людмил Вагалински страховито земетресение от 388 година след Христа разрушава до основи Хераклея Синтика. Хората вече са го били напуснали, защото преди това е имало серия от по-слаби трусове.

ВАНГА

Много преди да се открият археологическите доказателства баба Ванга приживе твърдеше че в града на Кожух е бил убит царски син. След уточняване името на града това наистина е верочтно, коментира директорът на петричкия музей Сотир Иванов.

Византийския цар Филип V Македонски е има двама сина – Персей и Деметрий. Разликата между тях е много малка тъй като те са от различни майки. Персей е антиримски настроен, докато Деметрий е клонял към римляните. Персей, който се страхува, че властта може да премине в ръцете на неговия полубрат Деметрий, организира едно религиозно честване в Хераклея Синтика, което е много подробно описано в античните извори. Персей все пак се страхува от гнева на баща си и твърди, че няма нищо общо, затова натоварва своите хора в Хераклея Синтика да поканят Деметрий на това тържество и по време на вечерята е отровен. Но той не умира еднага и е удушен с възглавница от един от приближените на Персей. Така се потвърждава тезата, че тук наистина е бил убит принц от царския двор и вероятен наследник. 

Разгневен Филип V обявява за царски наследник своя племенник Антигон, но умира от инфаркт. Няколко години по-късно Персей е разгромен от римляните и умира в римски затвор, а градът губи своята независимост и се превръща в римска провинция. 

Местността Рупите е популяризирана и от българската пророчица Ванга, където тя прекарва последните 20-на години от живота си. Когато я питали, защо е избрала да живее на това място, тя отговаряла: "Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна." 

Този хребет, които споменава Ванга, всъщност е Кожух планина. Името на планината идва от формата на възвишението, наподобяващо наметнат кожух. Най-високата му точка е 281 м., но поради ниското Петричко поле се извисява величествено. В района се срещат 201 вида птици и оттук минава един от двата основни миграционни пътя на птиците през територията на България - Виа Аристотелис. Рупите са известни и с лечебната си минералната вода– с температура 75 ˚С, дебит 35 л/сек. и слаба минерализация. Хераклея Синтика е град, който е достигал до върха на Кожух планина.

Според баба Ванга преди хилядолетия огнената лава на огромен вулкан е унищожил древен град, Жителите му били високи и едри, обличали се в тънки и блестящи дрехи, наподобяващи станиол и били много образовани. В древността в района е имало три големи храма – „Света Петка”, „Света Богородица” и „Свети Панталеймон”. Според пророчицата нейната къща била в центъра, който свързвал трите древни светилища.

СТРУМИЦА

Баба Ванга обичала да разказва легендата за изпепелено от вулкан още по-древно селище. То носело името на красива девойка - Струмица, дъщеря на местен владетел. Той живеел в каменен палат горе на хълма, а дъщеря му в дворец долу в полето. Когато селището било нападнато от силна татарска войска, храбрите му граждани не се предали и смело отбранявали подстъпите към него. Струмица се качила на покрива на палата, за да наблюдава битката и видяла младия предводител на татарите. Влюбила се в него и поискала да го види от по-близо. Чрез таен тунел девойката излезла извън селището и доближила татарина. От близо той й се сторил още по-красив. Затова, когато я заговорил и попитал откъде е дошла, тя бързо издала тайния проход. Така неприятелската войска успяла да проникне вътре и бързо да превземе добре укрепеното селище. Много от жителите му били посечени, а баща й, владетелят пленен. Когато разбрал, че дъщеря му е предала крепоста и по нейна вина са убити хиляди жители, той я проклел, когато умре душата й да не намери покой, а земята седем пъти да отхвърля тялото й… На края на града има издълбани седем стъпала, които археолозите вече разкриват - така земята отхвърляла тялото на Струмица.

 

 

 

   

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крупна кражба в Петрич

Крупна кражба на пари, лек автомобил, ловна пушка и ловен автомат е извършена в Петрич миналата нощ.

Наглият обир  е станал в частен дом в четвъртък за времето от 23 часа в сряда до 6,30 часа, докато семейството спи. От дамска чанта са откраднати около 22 500 лв. и  2 000 евро. Изчезнали ли  са от дома  ловна пушка и ловен автомат.

Херкулес е живеел в Хераклея Синтика

   Най-великият митичен герой Херакъл (Херкулес) е живял в античниа град Хераклея Синтика край Рупите по време на изпълнението на легендарните си дванадесет подвига. До този извод стигна доц.