Близо 90 на сто от бизнеса песимист за бизнес климата

Близо 90 на сто от бизнеса песимист за бизнес климата

Над половината търговци отлагат инвестициите си

Близо 90% от бизнеса у нас вижда влошаване на бизнес климата в страната. Други 9% смятат, че липсва промяна, а едва 2% са оптимисти. Това показват данни от анкета на Българска стопанска камара (БСК), изведени от председателя на камарата Радосвет Радев по време на брифинг на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Подобен негативизъм може да се види и в оценката на мениджърите за състоянието на предприятията им – 70% декларират влошаване на икономическите си показатели, а други 22 на сто нямат промяна. 7% от анкетираните посочват, че има ръст. Въпреки това над половината от респондентите или 56% отлагат всякакви инвестиции в краткосрочен план, става ясно още от анкетата на БСК, проведена към края на 2020 г. сред 810 микро, малки и средни предприятия.

Очаквано, причина за песимизма е непредвидимостта  на пандемията и нейното развитие. От друга страна, според Радев резултатите се обясняват и с лошата работа на институциите като Министерски съвет, съдебна власт, но най-вече Народно събрание, смята бизнеса.

На традиционна конференция днес работодателските организации представиха приоритетите си за 2021 г. Сред тях са приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в Шенген, както и окончателно приемане на страната ни в Еврозоната. Остават целите за борба със сивата икономика, корупцията, монополизацията, картелизацията, както и желанието за ускорено изграждане на електронно управление. Според бизнеса трябва да се предприемат нови мерки в областта на демографската политика и образованието, така че да се задържат българкси работници, върнали се от чужбина, а професионалното обучение и квалификацията да са съобразени с нуждите на икономиката и публичния сектор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.