Четири от пет топлоелектрически централи на въглища в Европейския съюз са непечеливши и могат да претърпят загуби от близо 6,6 милиарда евро тази година. Това се казва в доклад на мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative, цитиран от Ройтерс.

Според него по-малките разходи за възобновяема енергия и по-ниските цени на природния газ правят тези източници на енергия все по-конкурентни на въглищата.

По-скъпи технологии трябва да бъдат въведени в много от съществуващите ТЕЦ-ове, за да могат да изпълнят по-стриктните стандарти на ЕС за качество на въздуха от 2021 г. Повишаващите се цени на лицензите за въглища също могат да повишат цените.

В ЕС 79 процента от ТЕЦ-овете на въглища работят на загуба. Германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) ще понесе най-голямата си загуба тази година. Тя ще е в размер на 975 милиона евро, което е 6 процента от пазарната й капитализация, се казва в доклада. Енергийният индустриален холдинг (EPH), имащ активи главно в Германия и Чехия, може да загуби 613 милиона евро, а Държавната енергийна корпорация в Гърция - 596 милиона.

Електроцентралите на въглища, които ще продължат да носят печалби, са тези в Полша, получаващи големи субсидии, някои ефикасни мощности в Германия, както и някои в Холандия, Италия, Чехия и Словения, продаващи електроенергия на високи цени на едро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Енергийната борса затвори на 105.77 лева за мегаватчас

При средна цена 105.77 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка (18 януари).