Четири от пет топлоелектрически централи на въглища в Европейския съюз са непечеливши и могат да претърпят загуби от близо 6,6 милиарда евро тази година. Това се казва в доклад на мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative, цитиран от Ройтерс.

Според него по-малките разходи за възобновяема енергия и по-ниските цени на природния газ правят тези източници на енергия все по-конкурентни на въглищата.

По-скъпи технологии трябва да бъдат въведени в много от съществуващите ТЕЦ-ове, за да могат да изпълнят по-стриктните стандарти на ЕС за качество на въздуха от 2021 г. Повишаващите се цени на лицензите за въглища също могат да повишат цените.

В ЕС 79 процента от ТЕЦ-овете на въглища работят на загуба. Германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) ще понесе най-голямата си загуба тази година. Тя ще е в размер на 975 милиона евро, което е 6 процента от пазарната й капитализация, се казва в доклада. Енергийният индустриален холдинг (EPH), имащ активи главно в Германия и Чехия, може да загуби 613 милиона евро, а Държавната енергийна корпорация в Гърция - 596 милиона.

Електроцентралите на въглища, които ще продължат да носят печалби, са тези в Полша, получаващи големи субсидии, някои ефикасни мощности в Германия, както и някои в Холандия, Италия, Чехия и Словения, продаващи електроенергия на високи цени на едро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От 20 ноември търгуваме ток в рамките на деня с още 20 държави

България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения се присъединяват към държавите, които вече участват в единното свързване на пазарите в рамките на деня – SIDC (доскоро известно като XBID), съобщиха от Електро-енергийния системен оператор (ЕСО).

С пазарен механизъм за капацитет спасяваме големите тецове

„Трябва да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет. На централите, които ще участват в пазарния механизъм трябва да бъдат покрити основните разходи за заплати, за рехабилитация и ремонт”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход.

Големите в ОПЕК+ не искат ново съкращаване на добива на петрол

Най-големите производители в обединението ОПЕК+, което събира страните членки на петролния картел и техните съюзници, няма да настояват за нови намаления в добива на петрол по време на срещата си следващия месец. Това посочват делегати на държави в картела, цитирани от Bloomberg.