7 млн. маски са спрени на митниците

7 млн. маски са спрени на митниците

Близо 7 млн. маски са спрени от контролните органи за последната година само на митниците. Част от тях са били предназначени за черния пазар, а останалите - не отговарят на европейските стандарти.

Много от предпазните средства на пазара у нас също не покриват изискванията за качество. Затова през април контролът при продажбите ще се засили. Какво показват първите проверки и кои маски ни пазят реално от коронавируса, провери екип на Нова телевизия.

Купиха се някои от най-популярните модели на пазара. Избираме респираторни, текстилни и медицински. Купуваме ги от магазини за един лев, аптеки и по-големи търговски обекти, поръчваме и през интернет.

Заедно с контролните органи проверяваме дали при закупените модели са спазени всички европейски изисквания за безопасност. „При проверките се проследява дали маската носи маркировката „CE” и до нея задължително трябва да има един 4-цифрен номер на нотифицираното лице”, обясни  Вася Миланова от ДАМТН.Почти всички закупени маски от екипа ни маски не отговарят на стандартите за качество. Преглеждаме и някои от офертите за предпазни средства в интернет. Още в началото на пандемията контролните органи провериха над 100 модела, предлагани онлайн. Нито един не съответстваше на стандартите.„Нямаха маркировки, инструкции, ниво на защита. Нямаха нищо, което е необходимо, за да докажат, че отговарят на европейските изисквания. Всички подобни маски бяха спрени от разпространение”, поясни Миланова.

За опасни маски на европейския пазар сигнализират и от Брюксел. При бърза проверка в системата за доказано рискови стоки „РАПЕКС”, откриваме десетки предупреждения за предпазни средства, които реално застрашават потребителите.   

„След изпитвания се доказва,че тези маски - FFP2 - не филтрират 95 % от въздуха. Личните предпазни средства биват три класа - първият FFP1 - филтрират въздуха до 50 %, FFP2 - до 95 % и FFP3 – до 98 % въздуха”, обясни още Вася Миланова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.