Система за следене на водите на р. Искър в реално време разработва МОСВ. 

Това е пилотен проект, като първа фаза на националната система за управление на водите в България. Министерството на околната среда и водите ще даде начало на 10 декември на прилагането на дейности по създаването на новата Национална система за управление на водите на река Искър в реално време, заявиха от ведомството. Той се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. и е на обща стойност 6 964 000.00 лв., като 5 919 400.00 лв. от тях са предоставени като безвъзмездна финансова помощ от ЕС чрез Кохезионния фонд, а малко над 1 милион лева. е национално съфинансиране. Чрез системата ще бъде въведен интегриран подход за оперативно наблюдение и управление на водите в страната. Системата ще осигурява наблюдение за бързо променящите се характеристики - валежи, снеготопене и речен оток. Бенефициент по проекта е Дирекция „Управление на водите“ на МОСВ, а срокът за реализацията му – средата на април 2022 г. Проектът е пилотен, а целта му е предотвратяване и управление на риска от наводнения и настъпване на неблагоприятни последици чрез централизирано събиране, обработване и анализ на информацията в реално време. Втората специфична цел е повишаване готовността на административните структури, участващи в управлението на водите. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започва приемът на заявления за кандидатстудентската кампания в Софийския университет

От днес започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Седмицата започва със слънце

Днес ще е предимно слънчево. На места в котловините на Западна България до обяд ще се задържи мъгливо. Ще се появи слаб югозападен вятър. По-топло, с максимални температури между 11 и 16 градуса, по-ниски - в районите с продължителна мъгла.