Близо 55 хил. души чакат 200 млн. лв. от застраховки

Близо 55 хил. души чакат 200 млн. лв. от застраховки

Все по-малко шофьори търсят обезщетение по „Гражданска отговорност“

Общо 54 817 шофьори чакат обезщетения от застраховката „Гражданска отговорност” в размер на около 200 млн. лв. Това показват данните до март 2020 г. за очаквания брой плащания и сумите по тях на Комисията за финансов надзор (КФН).

През 2020 г. очакваният размер на плащанията във връзка с имуществени щети е 1.7 млрд. лв. Това е с около 200 млн. лв. повече спрямо 2019 г., когато сумата е 1.5 млрд. лв. Прогнозите за първото тримесечие са, че трябва да се извършват 889 483 плащания по полицата, което с около 55 хил. броя повече спрямо същия период на миналата година. Статистиката показва, че


цифрата на претенциите расте


В същото време се увеличава и делът на тези шофьори, които не търсят обезщетение при възникнало събитие на пътя. До края март 2019 г. броят на възникналите, но непредявени претенции е 10 056. Това означава, че над 10 000 души не са потърсили 107.1 млн. лв. обезщетения. От началото на 2020 г. 29 944 водачи на МПС не предявили претенции. Така е налице


тройно увеличение само за година

Пропуснатите ползи са в размер на 171.3 млн. лв., или около 64,2 млн. лв. повече.

Данните на КФН сочат още, че плащанията на обезщетения за МПС държат най-голям дял на изплатените суми по различните видове полици, които предлагат застрахователните дружества у нас. През 2020 г. 86.7% от обезщетенията са свързани с МПС - това включва задължителната „Гражданска отговорност”, „Гражданска отговорност на автомобилистите”, „Гражданска отговорност на превозвача” и „Гранична гражданска отговорност”. На второ място са обезщетенията при застраховки от типа „Злополука и заболяване” с 5.8 на сто дял. В челната тройка е затворена от застраховки „Пожар, природни бедствия и други щети на имущество” с 5 на сто дял. Това включва индустриални пожари, земеделски застраховки, застраховка при вандализъм и кражба и застраховка на животни. Значително по-нисък дял имат застраховките за обща гражданска отговорност (0.8% дял), товари по време на превоз (0.4% дял) и за плавателни съдове (0.1% дял).

Полиците за летателни апарати и релсови превозни средства пък държат по 0% от структурата на общото застраховане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.