Близо 5000 престъпления разкрити в София миналата година
2

Близо 5000 престъпления разкрити в София миналата година

В Деня на Конституцията и професионалния празник на юристите в България се проведе годишното отчетно събрание за изминалата 2020 година на Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Административните ръководители на СГП и СРП - градският прокурор Илиана Кирилова и районният прокурор Невена Зартова, представиха пред магистратите и гостите резултатите от дейността на двете прокуратури през изминалата година. Събитието уважиха главният прокурор Иван Гешев и заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева, Радослав Димов – административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура, Димитър Георгиев – директор на Държавната агенция „Национална сигурност“, Николай Хаджиев – директор на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР,  Георги Хаджиев – директор на СДВР, Стефчо Банков – директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР,  представители на разследващите органи в СДВР и ГДНП. Магистратите от СГП участваха в годишното събрание онлайн.

Под ръководството на Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура през 2020 г. са разкрити 4 977 криминални и икономически престъпления. Сред тях преобладават тези против собствеността, следвани от общоопасни престъпления и престъпления против личността.

Общият брой на наблюдаваните досъдебни производства е 45 179. Прокурорите са решили 29 540 от тях, което е 65,38 %.По сигнали от контролни органи са били образувани 585 прокурорски преписки. Сред тях преобладават постъпили от НАП, ДАНС и Агенция „Митници“.

През 2020 г. СГП и СРП са внесли в съда 2817 прокурорски акта срещу 3025 лица. По 2014 обвинителни акта са постановени 606 осъдителни присъди, 531 дела са решени със споразумения, а 249 са приключили с предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК.

Увеличен е броят на наложените през изминалата година мерки за неотклонение „задържане под стажа“ -  на 684 души. СГП и СРП са привели в изпълнение осъдителни присъди и наказания по сключени споразумения срещу 1554 души. На доживотен затвор са осъдени 2-ма. Наказание „лишаване от свобода“ е наложено на 998 души.

Обобщавайки резултатите от работата през 2020 г. на двете прокуратури, административният ръководител на СГП Илиана Кирилова припомни на колегите си мисълта на немския философ Имануел Кант: „Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, политиката обаче, винаги трябва да се приспособява към правото. Всяка политика трябва да коленичи пред правото“.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.