493кг е продаденото дивечово месо от елен лопатар и 207кг от дива свиня от територията на двореца „Кричим”. За всички продадени живи животни и дивечово месо има налични финансово-отчетни документи, както и разрешителни за отстрел. Не е установено наличие на дивечово месо на склад. Това съобщиха от Югозападното държавно предприятие, които стопанисват в момента бившето ловно стопанство на цар Фердинанд.

Ветеринарно-медицинското обслужване на животните в стопанството, както и първичният преглед на дивечовото месо се извършва от правоспособен ветеринарен лекар по договор №1/15.02.2019 г. съобразно изискванията на нормативната уредба, уточниха от предприятието. Според информация оттам основният вид дивеч в района на стопанството е еленът лопатар, чийто запас многократно надвишава стопански допустимия. При пролетната таксация през месец март т.г. са отчетени 426 броя, като в това число не влизат новородените през 2019 г. повече от 110 бебета лопатари. Като съпътстващ вид дивеч в ловното стопанството живеят и повече от 60 муфлона. Високата численост на животните на малка площ влошава тяхното физическо и физиологическо състояние. Непровеждането на систематичен подборен отстрел през годините назад е довело и до драстично влошаване на трофейните качества на мъжките индивиди.

„Всички дейности на територията на „Държавно ловно стопанство Кричим” се извършват съобразно действащото законодателство и подзаконовите нормативни актове. Няма нарушения нито при ползването и продажбата на дървесина, нито при ползването и продажбата на жив дивеч и дивечово месо. Това са заключенията на 7-членна комисия от представители на Икономическа полиция към ОД МВР Пловдив, инспектори от Регионална дирекция по горите – Пловдив и експерти от ЮЗДП, извършили проверка по документи и на терен в „ДЛС Кричим””, съобщиха от предприето. Оттам уточниха, че инспекцията беше разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, след твърдения за незаконни дейности в стопанството.

На територията на „ДЛС Кричим” няма сърни и никога не е имало, казват още от ЮЗДП. Единствените сърни, които могат да бъдат видяни, са по стените в антрето на царския дворец във вид на трофеи, които са отстреляни до 30-те години на миналия век някъде из Европа и в България.

Освен преживните бозайници, в стопанството преди години са неправомерно внесени диви свине, които успешно се размножават, като нанасят щети на парковата растителност, увреждат съоръженията, земеделската продукция и нападат малките на останалите видове дивеч.

„За да осигурим комфорт на лопатарите в стопанството, се налага техният брой да бъде сведен до около 150 индивида. На тази база имаме определен план за ползване от 205 животни за ловен сезон 2019/2020 г. Политиката на ЮЗДП е ползването да става чрез разселване на уловен жив дивеч в природата. Това е регламентирано в Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, на базата на които е изготвен ценоразпис, одобрен от министъра на земеделието, храните и горите”, уточнява инж. Дамянов. По думите му в ценоразписа за ловен туризъм е регламентирана и продажбата на дивечово месо.

Във връзка с изведени в някои публикации твърдения за „стрелби, хайки и проникване на автомобили в територията на ловното стопанство през нощта”, проверката не установи доказателства за подобни действия. Охраната на стопанството е поверена на фирма „ВТА Секюрити” ООД със сключен договор № ПО-03-31/10.07.2019 г. и се извършва с постоянно физическо присъствие и денонощно видеонаблюдение от страна на фирмата изпълнител.

Вместо заключение: Само за година Югозападното държавно предприятие е инвестирало около 360 000 лева за закупуване на техника, ремонт и поддръжка на сградния фонд на територията на „ДЛС Кричим”.

 

По темата: дворец Кричим елен
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Митрополит Николай разпореди върбовите клонки и свещите да са извън църквите

Върбовите клонки за предстоящите празници да се раздават в дворовете на храмовете при строго съблюдаване на разстоянието между вярващите. Това разпореди пловдивският митрополит Николай в окръжна заповед до всички свещеници в епархията.

Изхвърлят кучета и котки заради Covid-19

Пловдивчани и жители на околните села започнаха да изхвърлят домашните си любимци. Най-вероятната причина според местните хора за изоставянето на четирикраките е страхът от заразяване с Covid-19.