Фалити и COVID: Има ли ръст на фирмите извън борда

Фалити и COVID: Има ли ръст на фирмите извън борда

Пандемията не вдигна много закриванията на бизнеси

Близо 400 фирми биват обявени в несъстоятелност всяка година, показват данни на Агенцията по вписванията (АВ) към правосъдното министерство, изведени за „Монитор”. Само за периода 1 март-21 декември 2020 г. броят на обявените в несъстоятелност търговци е 396.

Предходните две години показателят се запазва на близко равнище, като не пада под 350. От 1 март до 21 декември 2018 г. има 368 търговци, обявени в несъстоятелност, а на следващата година – 379. Най-голям ръст в броя има през 2020 г., когато той е нагоре с едва 4,3% или със 17 търговци спрямо 11 в периода 2018-2019 г.. Всъщност това показва, че пандемията, която засегна редица сектори, най-вече

ресторантьорство, хотелиерство, транспорт

и други, не успя да завиши драстично показателя. И все пак част от малките търговци не успяха да се изправят на крака, въпреки антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите. Това се дължи не само на намалялата клиентела, съответно и приходи, но и от забавянето на плащанията по схемите за финансова помощ. Ресторантьори от морската ни столица споделиха за „Монитор”, че кандидатстването по някои от схемите става бавно и трудно. Причина, според тях, са купищата документи, които трябва да се мъкнат между ведомствата, висенето по опашки, и отделно изчакването на известие за одобрение.

От началото на пандемията през миналата година за пръв път броят на фирмите, които са в производство на несъстоятелност, е над 400 – от март до 21 декември те са 405 спрямо 391 търговци през предходната година. За същия период на 2018 г. броят е 370. Резултатът обаче едва ли може да се обясни единствено с разпространението на коронавируса, тъй като е лесно

забележимо нарастване на фалитите през последните 3 години.

В същото време не са малко тези фирми, които не осъществяват никаква дейност. Само за последните 3 години подадените декларации за липса на дейност са над 400 000. През 2018 г. около 148 000 търговци са декларирали, че през 2017 г. не са работили. На следващата година декларациите са около 160 000, в това число и тези на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Към края на юни 2020 г. пък около 140 000 търговци са посочили, че не са упражнявали дейност през 2019 г. Очаквано, най-много фирми без дейност има в по-големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.