Близо 40% повече чужденци посетили България през септември

Близо 40% повече чужденци посетили България през септември

През септември 2021 г. посещенията на чужденци в България са 772.6 хил. , или с 37.1% повече в сравнение със септември 2020 година. Транзитните преминавания представляват 45.5 на сто от всички посещения на чуждестранни гости в страната. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Пътуванията на български граждани в чужбина също отбелязват лек ръст – те се повишават с 4.2% спрямо година по-рано.

От всички чужденци, посетили България през септември, делът на гражданите от Европейския съюз е 50.8%, или 392.5 хил. Най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – 30 на сто%, Германия - 24.3%, и Полша – близо 10 на сто. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 315.8 хил. Най-много посещения са регистрирани от Турция - 169.3 хил. През септември основната цел на пътуванията е била транзит или посещение на близки - 53%, следвана от почивките и екскурзиите – 36.3 на сто. На трето място се нареждат пътуванията със служебна цел – 10.7%.

Ежемесечното кратко анкетно проучване на НСИ сред управителите на местата за настаняване пък разкрива, че през през септември близо 51% от участвалите в допитването са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 51.3 на сто са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 37.5% - на нощувката. По отношение на наетия персонал 24.5% от ръководителите са предприели като мярка „освобождаване/съкращаване“, 18.3 на сто - „платен отпуск“, а 8.3% - „неплатен отпуск“.

Оказва се, че в условията на продължаваща пандемия от „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 6% от мениджърите, почти 3 на сто са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 2.4 на сто - „дистанционна форма на работа“. Същевременно 9.4% от местата за настаняване са получили помощ по линия на правителствените мерки за подпомагане на работодателите. Спад в приходите от дейността си през септември спрямо предходния месец са отчели 51.6 на сто от анкетираните управители, докато при 42% няма промяна.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план малко над 40 на сто от ръководителите смятат да продължат да работят, 35.7% - да намалят обема на настоящата си дейност, но да не спират да функционират, 21.8 на сто - предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1.8% прогнозират да я прекратят напълно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.