Близо 40% от разходите в Плана за възстановяване - отделени за зелен преход

Близо 40% от разходите в Плана за възстановяване - отделени за зелен преход

Над 75% от въглеродните емисии в ЕС са резултат от производство на енергия. Зеленият преход заема водещо място в Националния план за възстановяване и устойчивост, предвиждайки за това 38,1% от общите разходи. Така страната ни допринася за изпълнението на общоевропейските цели. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков по време на международната конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България". 

"Подкрепяме мерките на ЕС по пътя към икономика с нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. В същото време стоим на позицията, че при този преход трябва да се отчитат регионалните различия и спецификите на всяка държава от общността, съобразени с националния енергиен микс и енергийната сигурност", категоричен бе той, според който очакваните предизвикателства са свързани и с новия законодателен пакет на ЕС „Готови за 55“. С него се повишава амбицията на ниво ЕС в първичното и крайното потребление на енергия до 2030 г. чрез индикативни национални цели за енергийна ефективност във всички сектори.

Зелената сделка на ЕК поставя амбициозната цел до 2050 г. Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент, посочи министър Живков. Стъпките по осъществяването й ще бъдат съпътствани от повече социални ангажименти, за да може процесът да бъде плавен и справедлив. Ресорният министър акцентира, че най-засегнати от трансформацията са въглищните региони и най-горещата тема е бъдещото „затваряне“ на въглищните ТЕЦ.

"Думата според мен не е точна, защото за тези територии предвиждаме нов живот, свързан с проекти за газово базирани мощности, работещи в по-далечно бъдеще и на водород, ВЕИ инсталации", поясни още министърът, като допълни, че 2038 и 2040 г. са предложени като индикативни срокове за прекратяване работата на въглищните мощности в България. Всяка от тези години ще бъде придружена от примерен сценарий за постепенните етапи на прехода, който трябва да бъде разработен на база на широко обществено обсъждане.

Припомянме, че за да подкрепи държавите членки смекчи негативните последици, Европейската комисия разработи Механизъм за справедлив преход, ориентиран към най-засегнатите региони. Предвидените безвъзмездни финансови средства за България са 1,178 млрд. евро. Механизмът ще финансира области или части от тях на база одобрени от ЕК териториални планове за справедлив преход. Министерството на енергетиката е отговорно за дейностите по изготвянето на тези планове за трите водещи въглищни региона у нас - Стара Загора, Кюстендил и Перник.  За успешното осъществяване на прехода, в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено създаване на Комисия за енергиен преход с широко участие на заинтересованите страни, която да разработи сценариите за преминаване към климатична неутралност на икономиката. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.