Близо 40% от българите оптимисти за успешен бизнес у нас (ОБНОВЕНА)

Близо 40% от българите оптимисти за успешен бизнес у нас (ОБНОВЕНА)

Всяка четвърта компания у нас се чувства застрашена от фалит

Над една трета от българите или 39% смятат, че може да се прави успешен бизнес у нас. 34% обаче са на обратното мнение, показва социологическото проучване, проведено от работодателските организации във връзка със стартиралата инициатива „Да успеем в България!“.

В нея партньори са Германо-българската търговско-индустриална камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Адвантидж Австрия, Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП) както и Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) и Шведско-българската търговска камара (SweCham).

В проучването младежите видимо са по-оптимистично настроени в сравнение с по-възрастните си съграждани. Доказателство за това е и виждането им, че българската икономика се развива в правилната посока, където близо една трета или 31% подкрепят твърдението. Почти половината или 49%, които са основно възрастни хора над 70 години, са на противоположното мнение. Други 20% не могат да преценят.

Малко над една трета смятат, че има

добри възможности за производствен бизнес,


но 42% са на обратното мнение.

Голяма част от анкетираните са отговорили, че не познават успешни в чужбина български фирмени и продуктови наименования, но искат да научават повече за тях. На въпрос какво свързват с успешното икономическо развитие на страната, 48% са отговорили, че това са заплатите. След тях е откриването на работни места (39%) и изграждането на нови предприятия (33%).

Друго проучване - “Навици на плащане в Европа” 2019 г., проведено през пролетта сочи, че всяка четвърта компания у нас се притеснява от фалит или това са 24% от анкетираните. През 2018 г. стойността на показателя е била 26%. Последиците за бизнеса са много като намаляване на печалбите (58%), липса на ликвидност (48%) и по-високи разходи за лихви (47%).

Освен това според анкетата, у нас

домакинствата са по-дисциплинирани в плащанията.


При тях просрочените фактури за 2019 г. са 18% спрямо средните 16% за Източна Европа. От друга страна, родният бизнес бави или изобщо не изплаща 25% от фактурите. В региона средния процент е 21%. Дните просрочие при гражданите намаляват на 2 седмици през 2019 г., а при бизнеса се увеличават от 19 на 21 дни през текущата година.

За последните години навиците на плащане се подобряват както в Европа, така и у нас. За 2019 г. на Стария континент средно 81% от фактурите са били платени, а предишна година те са били 79%. България следва тенденцията като запазва общо 4% неизплатени фактури от миналата година. 77% от издадените фактури у нас биват изплатени навреме, а 19% са със закъснение.

Родните компании отчитат и най-добрите си показатели за последните 6 години по отношение на редовността на плащанията. “Въпреки подобренията, българският бизнес отново попада в групата с лоша дисциплина”, пишат още в проучването. Причина за това е, че 23% от фактурите към фирми-контрагенти се изплащат със закъснение или изобщо не се погасяват. Съответно с

23% и 22% Гърция и Румъния също попадат в тази графа

при средно ниво 19% за Европа. Любопитен факт е, че работодателите в Обединеното кралство също са сред нередовните - 21%.

По отношение на методите на разплащане, банковият трансфер продължава да бъде предпочитан с 81% подкрепа. След него са наложеният платеж (69%) и авансовото плащане (50%). 

Проучването обхваща 3 400 компании от 17 европейски страни като се провежда за 12 поредна година. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.