Близо 3 млн. лева дивидент деклариран пред НАП за 2 дни

Близо 3 млн. лева дивидент деклариран пред НАП за 2 дни

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2,8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица, показват данните на Националната агенция по приходите (НАП). Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти.

Припомняме, че още през лятото започна масова кампания за проверка на касовите наличности на фирмите или сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на бизнеса. По-специално, данъчните погнаха тези търговци, които са с „нелогично“ високи касови наличности. Данните показват, че това са приблизително 14 000 търговци с твърде много кеш в касите. През септември пък още 2 100 такива фирми попаднаха под голямата лупа на инспекторите на агенцията.

До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми, други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни.

Проверките на приходната агенция продължават, като при тях наличните в касите средства се сравняват с посочените в счетоводството.

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността.

Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица - собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.