За данъчната декларация: 7 от 10 ползват сметките на НАП

За данъчната декларация: 7 от 10 ползват сметките на НАП

Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации до момента. 84 на сто от тях са избрали да го направят онлайн, като така се запазва тенденцията на преобладаващо  деклариране в мрежата. Това съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

От приходната агенция коментират още, че 190 000 декларации са изпратени с персонален идентификационен код (ПИК), а тези с електронен подпис (КЕП) са малко над 50 000. Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г.,

приключва на 5 май заради Великденските празници.

Предварително попълнената данъчна декларация пък е предпочетена от близо 70 % от деклариралите доходите си до момента.

От НАП припомнят, че доходите от трудови правоотношения на всички лица, които през 2020 г. са работили от България дистанционно за чуждестранен работодател, подлежат на данъчно облагане в страната. За целта е необходимо в годишната данъчна декларация за доходите на физически лица да декларират реализираните си доходи. Изключение е възможно само за чуждестранните лица, които са работили дистанционно за своя чуждестранен работодател по-малко от 183 дни, или ако между България и държавата, на която са местни лица за данъчни цели, има сключена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). От НАП уточняват, че въпросният срок е в рамките на календарната година или в рамките на всеки 12 последователни месеца, в зависимост от конкретната СИДДО. Когато този срок е надвишен, данък се дължи в България от първия ден, в който лицето полага труд дистанционно. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.