Близо 22 млн. лв. заделя община Варна за социални грижи

Близо 22 млн. лв. заделя община Варна за социални грижи

В условията на световна пандемия община Варна е планирана да увеличи средствата за социални грижи за най-уязвимите си граждани. В проектобюджета за 2021 г. е предвидена макрорамка за социалните дейности от 21 983 000 лв.

Това е увеличение с 4,8 млн. лв. спрямо предходната година. Целта е да бъде продължена политиката за подобряване на качеството и достъпа до  предлаганите социални услуги, както и гарантиране на устойчивост на реализираните проекти. 4 040 539 лв. са отделените средства за общинската социална програма, което е ръст с 260 000 лева спрямо 2020 г.

В програмата са осигурени средства за редица услуги, като домашен социален патронаж, който осигурява топла храна на 1 200 социално слаби граждани, социални услуги в домашна среда – асистенти за подпомагане на 120 деца със специални образователни потребности, лични асистенти, чрез които се осигуряват социални услуги в домашна среда за около 900 души с увреждания и за лица над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване.

През 2021 година Община Варна ще стартира и нова социална услуга - асистентска подкрепа, която ще осигури почасови услуги за възрастни и за деца с увреждания. Продължени ще бъдат и останалите 58 социални услуги, които се реализират в социални центрове.

В проектобюджета са заложени средства за издръжка на домове за стари хора, на 24 пенсионерски клуба, както и на приюта за временно настаняване на бездомници. 209 600 лева са предвидени за еднократни помощи за битови нужди на социално слаби варненци. Те се отпускат след представяне на необходимите документи и решение на Общинския съвет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.