Близо 20% от тютюнопроизводителите остават извън Националния регистър

Близо 20% от тютюнопроизводителите остават извън Националния регистър

Ако тютюнопроизводителите не се регистрират в Националния регистър, това ще означава, че те отглеждат тютюн незаконно и не спазват българското законодателство. Все още не знаем колко не са вписани, може би между 10 - 20 на сто.  Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите  Цветан Филев  във връзка с поредното искане на работещите в бранша да се удължи срокът за вписване в регистъра, предава БНР.

По думите му регистърът не обременява производителите с нищо, а единствената му цел е да се добие яснота  колко площи се засаждат с тютюн годишно, колко са заетите в сектора за годината и какви количества заявяват, че ще произведат. Тези количества стават ясни, когато приключи изкупната кампания и търговските оператори дадат информация в базата данни за Министерство на земеделието.

"Очакваме решение от Европейската комисия финансовият инструмент, който прилагаме в България - преходна национална помощ за тютюн - да бъде продължен за периода 2023 - 2027 година, но с нова референтна година на производство - предложението е тя да бъде 2018 година - затова, тези,  които през 2017 не са се регистрирали, няма да могат да се възползват от финансовия инструмент", обобщи специалисът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.