Близо 20 хил. нарушения на строителни обекти

Близо 20 хил. нарушения на строителни обекти

19 850 нарушения на строителни обекти са установили проверките на инспекцията по труда за първите девет месеца на годината. От общо 32 881 обекта в страната инспекторите са проверили 4140.

65% от всички нарушения са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Най-често те са били за необезопасени конструктивни отвори на обектите, скелета и временни ел. инсталации, които застрашавали работещите и случайно преминаващите лица, посочват от инспекцията по труда. Те са съставили 124 акта за спиране на работното оборудване, работните места и обекти. Сред честите нарушения са и нередностите по трудовите правоотношения. Установени са липса на задължителни клаузи в договорите, несключване на контракт, неизплащане на допълнителни възнаграждения за придобит стаж. Освен това служителите не получавали допълнителни възнаграждения за полагания труд през празничните дни. Строителството бил и един от рисковите сектори, в които най-често има забавяне на изплащане на заработеното през месеца. От инспекцията по труда обясняват още, че честа практика е работниците да отказват да съдействат на контролните органи, защото те самите били съгласни да получават заплатата си в плик. Причината била избягване на запори върху възнагражденията, задари дългове или за да разполагат с по-висок доход.

Инспекцията по труда ще се включи в кампанията на Националната агенция за приходите за спазване на данъчното и осигурителното законодателство. Двете институции ще координират действията си, включително чрез извършване на съвместни проверки, с цел повишаване ефективността на контрола на строителните обекти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.