Близо 20-години баба Стана от Дяково живее без електричество
2

Близо 20-години баба Стана от Дяково живее без електричество

От близо 20 години баба Стана от дупнишкото село Дяково живее без електричество. Тя не знае какво е осветление, печка или телевизор.

До 2000 г. в близост до къщата на Стана Колчакова имало трафопост към ТКЗС. След ликвидацията му обаче били отрязани жиците и баба Стана Колчакова останала на тъмно. През годините като истински сървайвър на жената й се наложило да оцелява, разчитала единствено на свещи.

„Тази женичка се зареждаше със свещи за месец напред. Лягаше си рано и така през всичкото това време. Представете си, че тя ни чува новини, нито времето, да не говорим филм да гледа“, твърдят дяковци.

„Пускали сме множество молби до електропреносното дружество, но без резултат. От цяло село единствено баба Стана е без електричество. Преди я виждахме, идваше да си пазарува, но в последно време е в тежко здравословно състояние. Дойде дъщеря й да я гледа. Сега само на нея разчита, няма с кой друг и дума да си каже“, обясни пред “Монитор“ кметът на селото Росица Илиева. По нейни думи други хора без електричество в селото няма. Отделно от това Илиева твърди, че трафопостът бил много опасен, като там преди няколко години младо момче загубило живота си. Това наложило и жиците да бъдат отрязани, а единствено те захранвали къщата на възрастната жена.

„При всичките мои жалби и сигнали са ми казвали едно - няма как за една къща да пуснем ток. Като кмет аз няма какво друго да направя“, казва още кметицата на Дяково.

В селото пък имало стълбове, но те били на голямо разстояние от къщата на 87-годишната жена. По прости изчисления дяковци твърдят, че за да бъде пуснат тока на баба Стана ще са необходими минимум 5 хил. лв., за поставянето на три-четири нови стълба и прокопаване за кабел под земята.

„Няма кой да извади тези пари. Явно бабата така ще си стои, на тъмно и това е. В кой век живеем, че да има подобни абсурдни ситуации“, питат се дяковци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.