2 млрд. лв. през следващите 7 години за социално включване

2 млрд. лв. през следващите 7 години за социално включване

Близо 2 млрд. лв. за следващите 7 години са предвидени за социално включване, заяви зам.-министър Русинова, на кръгла маса на тема „Интегрираното предоставяне на подкрепа“. Очаква се България да получи 70% увеличение на финансовия ресурс, който се разпределя през оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  и оперативната програма за храни през следващия програмен период (2021-2027)г., коментира още Русинова.

Тя добави, че през 2020 г. Министерството на труда и социалната политика планира допълнително 15 млн. лв. по ОПРЧР за ранно детско развитие. Средствата ще бъдат насочени към общините. С тях ще се подпомогнат строежи на детски градини и ще се организират услугите около Центровете на ранна детска интервенция, каквито има в 66 общини. Ще бъдат разкрити и нови 13-14 центъра за работа с деца от рискови групи и техните родители. Заместник-министър Русинова подчерта, че съвместната работа между централната и местна власт, бизнеса и неправителствения сектор подпомага реформирането на социалната система. Основните цели в тази насока са разширяването на дейностите по социална подкрепа, развитието на мрежа от услуги и достъп до здравни и образователни услуги в страната.

От началото на 2020 г. влиза в сила новият Закон за социалните услуги, чрез който се регламентират интегрираният подход и интегрираните междусекторни услуги. Законът и подзаконовата нормативна уредба ще подобрят контрола по предоставянето на услугите, ще въведат нови стандарти и ще овластят човека.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.