Близо 1900 школа могат да минат онлайн с решение на директора (ОБЗОР)

Близо 1900 школа могат да минат онлайн с решение на директора (ОБЗОР)

1889 от всички 2359 училища у нас могат да преминат към онлайн обучение след решение на директора, ако в тях нарасне броят на учениците и учителите с грипоподбни или ковид симптоми. Толкова са общо школата в „червена” или „оранжева” зона у нас, където може да се прилага новата мярка след предложение до образователния министър Красимир Вълчев и възможност да се осъществяват уроци от разстояние.

В 15 области 14-дневната заболяемост варира между 60 и 119,9 души на 100 000 население. В „оранжевата зона” попадат Перник, Монтана, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Разград и Русе. Там има общо 1282 школа, сочи справка в Регистър на институциите в системата на предучилищно и училищно образование. В„червената” зона -  със заболяемост над 120 на 100 000 души население, пък са Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. В тях има 607 школа.

Към момента в Първо средно училище „Свети Седмочисленици” и Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище, както и Природоматематическата гимназия „Академик Иван Гюзелев”в Габрово учениците от 5-и до 12 клас учат онлайн, посочи образователният министър Красимир Вълчев и допълни, че МОН очакват броят на училищата, избрали дистанционно обучение, в следващите дни да се увеличи. 1,2% от системата също се обучава онлайн заради карантинирани учители и учени.

Просветният министър коментира, че няма необходимост всички училища да се затварят и заповедта му ще даде възможност всяко школо ще може да преценява как да учи спрямо броя отсъстващи, карантинирани, отпуски. „Училищата не могат и не трябва да бъдат първа жертва на страховете и психозата ни. Целта е да има максимум присъствено обучение. Трябва да се действа локално, трябва да намалим разпространението на заразата. Заповедта не е покана към училищата за преминаване в електронна среда, а още една възможност за тях.”, обясни Вълчев и увери, че няма да има нулева учебна година.

По думите му правото на образование не трябва да се жертва лековато. „В начален етап е най-нежелателно преминаването в електронна среда. Една част от родителите не могат да помагат. От 1 до 4 клас е най-важно прякото педагогическо взаимодействие.”, каза още Вълчев. Според него в някои случаи ще се вземе решение за затваряне по предложение на училищата преди да са надминали праговите стойности, както е било и с трите училища, преминали онлайн по предложение на щабовете и педагогическите съвети.

Когато настъпи грипната епидемия, ситуацията ще е по-различна. „Най-вероятно ще приложим цялостно преминаване в отделни области, когато дойдат седмици на традиционните грипни вируси. Тогава ще бъде до голяма степен задължително.”, каза Вълчев.

Как ще се развие ситуацията следят и от столичното 107 ОУ „Хан Крум”. В края на миналата седмица от училище са отсъствали 84 деца, 7 от които били под карантина, и 5 учители или друг персонал. Преди това обаче 29% от учениците са били вкъщи. „Ако заболяемостта се качи отново над 20%, ще свикам обществения съвет, за да се обсъди преминаване към електронно обучение”, обясни директорът Данко Калапиш. Надеждата му да издържат още три дни – до предстоящата есенна ваканция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.