Близо 160 000 работници са запазили работата си по схемата 60/40

Близо 160 000 работници са запазили работата си по схемата 60/40

С над 20% са намалели осигурителните вноски само за месец

До момента по схемата 60/40 са изплатени компенсации на 8 411 работодатели за общо 157 862 работници и служители. Изплатената сума е над 128 млн. лв. Това става ясно от данни на Националния осигурителен институт.

Приблизително 4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от компенсациите през трите месеца.По-малко от една четвърт от работодателите пък са ползвали мярката един месец.

Разпределението на работодателите, показва, че най-голямата част от тях са от търговията 26,4%, следвани от хотелиерството и ресторантьорството 19,3 %.

При наетите доминира секторът на преработващата промишленост. В териториален план около 1/3 от работодателите и наетите и около 38% от изплатената сума са концентрирани в София. Другите области, в които има по-голяма концентрация на средства, са Бургас, Пловдив и Варна.

Що се отнася до размера на подкрепата, през март компенсацията се изплащаше за времето след въведеното извънредно положение, т.е. след 13 март, поради което подкрепата не е за цял месец. С това се обяснява голямата концентрация в групата до 200 лв. включително, анализират експертите. Независимо от това, за другите месеци структурата на работниците и служителите по размер на компенсацията е близка - най-много са наетите, за които са изплатени компенсации под 400 лв. Това дава възможност да се направи изводът, че възнагражденията, върху които са се осигурявали работниците и служителите, за които са изплатени компенсации, не са високи.

Според анализа на НОИ, с над 20% са намалели осигурителните вноски само за месец.

496,2 млн. лв. са постъпилите осигурителни вноски през май 2020 г., в сравнение с предходния месец, приходите от осигурителни вноски са намалели с близо 146,4 млн. лв., което е спад от близо 23%. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт. Намалението в приходите от осигурителни вноски е в зависимост от спада в броя на осигурените лица през април спрямо май.

Данните за месец април сочат, че броят на осигурените лица е бил 2 593,8 хиляди лица, при близо 2 796,3 хиляди лица през март (спад от 7,2%) и 2 829,2 хиляди лица през декември 2019 г. (спад от 8,3%). Намаление се отчита и при всички видове осигурени лица от частния сектор, но най-голям е спадът при работещите на трудови правоотношения, осигурени в най-масовата, трета категория труд - над 187,1 хиляди лица през април спрямо месец по-рано.

От малко под 70 хиляди безработни през декември 2019 г., в средата на настоящата година броят на хората с изплатени парични обезщетения за безработица е нараснал над два пъти до близо 147,5 хиляди души. Същевременно, след април, когато бе получен рекорден брой заявления (над 68 хиляди), безработица намалява с бързи темпове. Това дава основание да се прогнозира, че до края на годината входящият поток на безработните ще започне да намалява.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.