Близо 14% ръст на парите от застраховки за кредити

Близо 14% ръст на парите от застраховки за кредити

Премийният приход от застраховка "Кредити" расте с 13.69%. Това показват данни до края на юни 2020 г. на Комисията за финансов надзор (КФН), цитирани от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Освен тях, тенденция нагоре се отбелязва и при полиците за имущество.

По линия на застраховки „Пожар и природни бедствия“ нарастването на премийния приход на годишна база е 18.75%, а по „Щети на имущество“ - 4,73%. От браншна посочват, че пазарните данни за първата половина на тази година показват стабилност при общото застраховане. Отчита се малък ръст на премийния приход от 0.65% на годишна база, като размерът му достига 1.2 млрд. лв.

Стабилност има и при най-масовите автомобилни застраховки. След спад през април и май, при "Гражданска отговорност" има слабо нарастване на премийния приход от 1.26% спрямо същия период на 2019 г. При "Каско" има незначително намаляване от 1%. Очаквано, спадът при полици, свързани с транспорт или пътуване, продължава. При застраховката "Помощ за пътуване" премийният приход намалява с 45%, а при "Зелена карта" се отчита нулев премиен приход. Това означава, че спадът е 100%. От АБЗ обясняват това с ограниченията за пътуване.

Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 499 млн. лв., като се регистрира намаление от 0.48% на размера им на годишна база.

За разлика от общото застраховане, в животозастраховането продължава тенденцията на спад на премийния приход и увеличение на изплатените обезщетения спрямо 2019 г. Това е обясним резултат в период на стагнация и икономическа несигурност за голяма част от население. През юни 2020 премийният приход е 227 млн. лв., като намалението на годишна база е 14.34%. Същевременно размерът на изплатени обезщетения към юни 2020 г. от 87.9 млн. лв. е с 14.32% по-висок от същия период на 2019 г.

Данните общо за застрахователния пазар показват постепенен тренд към възстановяване. Премийният приход общо за пазара възлиза на 1.4 млрд. лв. (2.04% спад за година). Общият размер на изплатените обезщетения достига 587 млн. лв., като нарастването на годишна база е 1.49%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.