Близо 132 млн. лв. са изплатени на млади земеделци и малки стопанства

Близо 132 млн. лв. са изплатени на млади земеделци и малки стопанства

Близо 132 млн. лв. са изплатени на бенефициенти по мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за програмния период 2014-2020 г. По подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 са сключени общо 2108 договора по двата приема. Договорени са 103 млн. 71 хил. лв. и са изплатени над 77 млн. 641 хил. лв. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева в с. Певец, община Търговище, по време на събитие от кампанията „Супер фермер“.

Тя уточни, че от края на месец февруари е увеличен бюджетът по подмярка 6.1 с допълнителни 12,9 млн. лв. По този начин се

създава възможност за сключване на над 260 нови договори.


Подпомагането, което ще получи всеки един от тях, е в размер на 25 хил. евро.

По думите й, по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 са сключени 1907 договора. Договорени са 55 млн. 946 хил. лв. и са изплатени 54 млн. 320 хил. лв.

Д-р Лозана Василева, обобщи, че в първия етап на кампанията „Супер фермер“, организирана от МЗХГ и МОН, повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии са посетили стопанствата на 25 бенефициенти по ПРСР (2014-2020 г.), от 13 области на страната. Те се обучават в направленията-фермер, механизатор на селскостопанска техника, агроекология и имаха възможност да се запознаят отблизо с дейността на различни земеделски производители.

„И през втория етап на инициативата, учениците от Професионалните земеделски гимназии в страната, ще продължат да посещават стопанства на земеделски производители, бенефициенти по ПРСР (2014-2020 г.). Целта е младите хора да се запознаят отблизо с дейността им. Посещенията ще са съобразени с основаните етапи и цикличността при отглеждането на земеделските култури“, посочи зам.-министър Василева.

Тя призова учениците да споделят впечатления, както и

да дадат своите идеи за стартиране на бизнес


в областта на земеделието, в обявения конкурс, който се провежда под наслов „Моето стопанство“. В него могат да участват учениците, обучаващи се по специалности от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство“ от XI и XII клас.

Зам.-министър Василева и зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, заедно с ученици от Професионалната гимназия по земеделие, гр. Търговище, посетиха стопанството на Антон Василев, бенефициент по ПРСР /2014-2020 г./, в направление „Растениевъдство“. Той е агроном и е един от добрите примери, за това, че завършването на средно земеделско образование, става и негова професия в живота.

“Радвам се, че сме в стопанството на един възпитаник на професионална гимназия, който след това е надградил своето образование и сега може да покаже на учениците, че да си „Супер фермер“ зависи от теб самия”, подчерта заместник-министър Михайлова.

През втория учебен срок ще бъдат посетени стопанствата на повече от 70 бенефициенти по Програмата. Общият брой на учениците, които ще се включат в практиката е повече от 750 от близо 40 професионални гимназии. Те са от направленията – фермер, техник на селскостопанска техника, механизация, агроекология, животновъд и др.

Стопанствата развиват дейност основно в следните области: отглеждане на трайни насаждения (сливи, кайсии, шипка, орехи, круши, бадеми, лешници и др.), животновъдство (овцеферми, кравеферми и др.) и селскостопанска техника.

Кампанията „Супер фермер“ съвпада и с политиката на МОН


за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

На събитието присъстваха областният управител на Търговище Митко Стайков и кметът на града д-р Дарин Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.