Близо 130 работодатели се информираха как да изградят детски кътове
3

Близо 130 работодатели се информираха как да изградят детски кътове

Близо 130 работодатели участваха в онлайн Информационния ден за процедурата „Детски кътове“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщиха от социалното министерство.

“Процедурата „Детски кътове“ е в отговор на политиките на Министерството на труда и социалната политика за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на служители”, подчерта заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя допълни, че с почасовите грижи за деца на работното място се дава допълнителен стимул на родителите да се чувстват по-добре на работното си място, особено в големите градове, в които преодоляването на разстоянията отнема много време.
Операция „Детски кътове“ е отворена за кандидатстване от 30 септември до 15 декември 2020 г. Предприятия и институции от централната и местната власт могат да кандидатстват с проекти на стойност между 50 000 и 150 000 лв., като в зависимост от големината на предприятието, е необходимо съфинансиране от страна на кандидата. Допустимо е до петима работодатели да кандидатстват с общ проект. По проектите се поемат разходите за ремонт и оборудване на подходящо помещение, в което почасови услуги могат да получават минимум 15 деца на служители на възраст до 12 г. За детегледачи ще се наемат безработни, които са регистрирани в Бюрата по труда. Възнаграждението им ще се поема по проекта за период до една година и ще бъде съобразено със средната брутна работна заплата в сектор „Хуманно здравеопазване и социална работа“. При необходимост наетите гледачи ще преминават обучение.
По време на двучасовия уебинар експертите от Управляващия орган отговориха на множество въпроси, свързани с изискванията за наемане и обучение на детегледачи и начина за формиране на възнагражденията им. Детегледачите трябва да бъдат наемани на трудов договор за 4-часов или 8-часов работен ден, по преценка на работодателя. Те трябва да отговарят за минимум пет деца. В новосъздадения детски кът ще се полагат почасови грижи за децата единствено в часовете, в които родителят е на работното си място. Допустимо е децата да получават почасови услуги и през уикенда, ако работното време на майката или бащата го налага.
Голяма част от въпросите бяха свързани с изискванията към помещението, което ще бъде обособено за детски кът. То може да бъде собственост на работодателя, но може и да бъде наето. Минималната квадратура на помещението е 30 кв. м, за да може минимум 15 деца едновременно да получават почасови грижи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.