С цели четири фейка за 12 часа се отчете сайтът на Агент Академик - „Фрогнюз“. Небивалата активност на медийната бухалка с логото на фалиралата КТБ бе отчетена и от спонсора на сайта – банкерът беглец Цветан Василев, който лично тиражира една от фалшивите новини.

Маратонът стартира в късните часове на 7 март с показно, как се съчинява класически фейк. В нещо като фейлетон, съчинен в пристъп на безсъние и алкохолен делириум, основаният от доносника на ДС сайт „проговори“ първо от името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а после шизофренично се прехвърли и върху депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски с бълнуване за някакви милиони, спечелени от контрабанда на цигари, комбинати, печатници, както и от активите на КТБ. Чувството за хумор не е присъщо качество на доносниците на бившата Държавна сигурност, така че текстът буквално лъхаше на развален морал.

Явно осъзнал какви ги е сътворил по късна доба, на сутринта жабешкият сайт преглътна измислицата, озаглавена „Пеевски и Доган дават 8 милиона от джоба си за данъците на мюфтийството” и изквака нова порция от лъжи, този път - продължение на тема, лансирана от „Капитал“ и още пет онлайн притурки, срещу закона „Пеевски“. В измъчен комплот, сглобен на няколко зелеви сока за изтрезвяване, фейлетонистът и помощниците му лансираха тезата, че властта щяла да да започне отстрел на „неправилни“ медии по закона „Пеевски“. Но ако в пристъп на гузна съвест съчинителят на фейлетона от предната вечер все пак прави признанието, че това е фалшива новина, този път това уточнение липсва. Вероятно защото този фейк стил шества трайно в сайта на Агент Академик, където трудно може да се намери информация, която да не е манипулирана, дописвана и съчинявана по най-долнопробен начин. Кризата в жанра на слугите на БГ Мадоф дори доведе до там, да се пускат фейсбук статуси, маскирани като авторски статии и новини, като по този начин се дава трибуна на други агенти на ДС като агент Сашо и медийни труженички, представителки на най-древната професия, обслужващи по съвместителство и банкера беглец. В безсилието си да измисли още един фейк по адрес на Пеевски, жабешкият хор осмомартенски копира поредната измислица, в която се набърква и ФБР. Този път като източник на съчинението бе посочен полуанонимният сайт либерта.бг, в който на очи се набива също просията на пари.

Разбираемо е, че фрогаджиите бълват лъжи на конвейр, за да бранят интересите на спонсора си, който им плаща с пари, откраднати от вложителите на КТБ. Разбираемо е да не искат да има прозрачност на финансирането им, за да не осчетоводяват зависимостите си. Но е крайно нелепо и нагло сайтът, основан от Агент Академик, да говори за пари и морал. „Фрогнюз“ съвсем явно играе ролята на пресцентър на един беглец от закона, а охраненият с пари на КТБ Огнян Стефанов е нещо като негов личен пиар. Само фейковете срещу Делян Пеевски през последните две години са над 1000. Жабешкият агент на ДС е лоялен към спонсора си и не иска да отчита парите, които получава в пликове. През юли 2017 г. стана ясно, че Стефанов е с обвинение за данъчни престъпления – укриване на налози. Прокуратурата го разследва и заради друга голяма афера – фалита на вестник „Торнадо“. Днешният фейлетонист с претенции за морал, буквално изхвърли журналистите на улицата и изяде заплатите им. Поучил се от опита си тогава, днес той предпочита да държи на заплата само няколко лоялни съчинители на фейк дописки, за които журналистиката е химера. Копирането от Фейсбук и разни измислени сайтове поне му е безплатно, та да не се охарчва много.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Този Пеевски не е онзи Пеевски

Разрешиха на Пеевски да строи в „Младост“. Това крещи в заглавие жабешкият сайт на Огнян Стефанов (Агент Академик). И някой чел-недочел жител на столичния район току виж довечера си сипе една ракия и гневно затропа по масата, че „Пеевски ще строи в квартала“. Да, ама този Пеевски не е онзи Пеевски. Става дума за строителния предприемач Васил Пеевски, който няма нищо общо с депутата от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, освен случайното съвпадение във фамилните имена.

Пред Бога Огнян (Стефанов), пред ДС Академик, пред обществото – борец срещу Пеевски

61 000 – толкова наброяват доносниците на Държавна сигурност (ДС) през 1986 година. Някои от тези сътрудници са още активни. И все така продължават да се раздвояват и разтрояват, разкъсвани между битието си на граждани и доносници. Сред активистите на ДС е и един журналист, който днес обслужва интересите на банкера беглец Цветан Василев.

Пунтамари за Делян Пеевски бълват агент Сашо и агент Академик

Не се наложи дълго да чакаме. Даже изобщо. В събота заложихме на това, кой агент от ДС първи ще се обади ни в клин, ни в ръкав, споменавайки Пеевски. С уточнението, че на който доносник на бившата ДС са му платили най-скоро – той ще е. И още в понеделник агент Сашо извиси глас. Прав беше Елин Пелин: Лудото само се обажда.