Благотворителна вечер в училище обединява таланти от три етноса

Благотворителна вечер в училище обединява таланти от три етноса

Откакто инициативата е стартирала, няма отпаднали малчугани

Благотворителна вечер в Основно училище „Васил Левски“ в с. Караджово, община Садово, обединява талантливи деца от три етноса – българи, турци и роми. За 12-а поредна година инициативата се провежда в съботата след Петровден, разказа пред „Монитор“ директорката на школото Красимира Благоева.

В училището учат 155-има ученици от три населени места, а

 за 92% от тях българският език не е майчин

 Благотворителната вечер, която се превръща в запазена марка на ОУ „Васил Левски“, е начин да се обединят малчуганите и техните родители. „Пъстротата на различието трябва да намери израз, който да ни обединява. Това е успехът на децата. Няма значение от кой етнос са, след като някой имат талант, той трябва да бъде насочен в правилната насока“, заяви Благоева.

Първият председател на училищното настоятелство подхваща инициативата. Тогава целта е да се намери вариант, с който да се набират средства за извънкласните занимания на учениците. На първата благотворителна вечер разпродават изделия, които са изработени от учители и ученици в школото. Постепенно инициативата се разраства и в нея се включва и групата по футбол, след това и фолклорната. Така талантите на всички деца в школото могат да се представят. Всички те и групите по интереси се представят накуп на сцената в края на учебната година - танци, песни, спорт, изкуство. „Както всички институции трябва да действат съвместно, така и дейностите в едно училище трябва да се разглеждат накуп за общия успех на училището – това е нашият модел, за да откриваме талантите“, сподели директорката.

 Със събраните средства пък помагат по малко на всеки

„Общата сума, която събираме в рамките на благотворителната вечер, за съжаление не е голяма, но я разпределяме така, че  да  подкрепяме повече дейности“, заяви Благоева. 100 лв. от средства връчват на ученик на годината, избран от педагогическия съвет. С 5% от сумата пък купуват играчки за трите детски градини, откъдето идват учениците. Преди три години подкрепят семейства на удавени деца в Никола Козлево, Шуменско, и тогава се заражда идеята освен собствените си деца да подкрепят и допълнителна благотворителна кауза. Тази година дават процент от събраните средства за трансплантация на черен дроб на 3-месечно бебе в Бургас. С част от даренията от благотворителната вечер купуват неща за училище, подкрепят многодетни семейства при изяви в различни състезания в рамките на учебната година, купуват материали за клубовете по приложни изкуства. „Целта е децата да бъдат научени на благотворителност и добротворство. Това е много ценно човешко качество, в което подрастващите трябва да бъдат обучавани“, добави директорката.

Усилията на педагогическия персонал да привлекат по интересен начин децата в клас си проличават. От 12 години в школото няма нито един отпаднал ученик. Благодарение на всички инициативи педагозите успяват да преобърнат представите на родителите за бъдещето на децата им. Тази година 80% от децата, които са завършили основно училище преди 5 години, са изявили желание да продължат образованието си в университет. Част от хлапетата пък все още идват за консултации при бившите си учители, разказа Благоева.

Друга от инициативите на педагозите пък е съвместното завършване на децата с ученици от търговищко училище. „По този начин учениците от затворените общности имат възможността да „преплуват“ България, пренебрегвайки разстоянието, да създадат нови приятелства и да имат нови мечти“, каза още Благоева. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.