0

М ладият талант на българския биатлон Благой Тодев показа голямо сърце, след като реши да се раздели с първото си голямо отличие в кариерата - златния медал от европейското първенство за младежи и девойки в Поклюка, който спечели само преди няколко дни.

Младият талант на българския биатлон Благой Тодев показа голямо сърце, след като реши да се раздели с първото си голямо отличие в кариерата - златния медал от европейското първенство за младежи и девойки в Поклюка, който спечели само преди няколко дни.

"На 19 януари спечелих златен медал на европейското първенство за младежи. Още преди старта се помолих и си обещах, че ако спечеля отличие, ще го продам за благородна кауза. Каузата се казва Нели Гълъбова. Тя е медицинска сестра от Банско, но за жалост е диагностицирана с рак. Краен срок на търга за медала е краят на олимпийските игри - 20 февруари 2022 г.", заяви Благой във видео във фейсбук страницата си.

Роденият в Банско биатлонист призова всеки, който иска да наддава, да го направи като коментар под поста му, като е публикувал и банковата сметка на сестрата за тези, които искат просто да дарят пари. Недялка Гълъбова научава страшната диагноза рак в началото на годината, а

за лечението й в Австрия са необходими 120 000 лв.

Освен добро сърце Благой демонстрира и все по-добра форма преди олимпиадата в Пекин през февруари. Вчера Тодев бе първи пост в мъжката щафета на 4 по 7,5 км на световната купа в Антхолц-Антерселва (Италия), като използва само 1 допълнителен патрон в двете си стрелби и предаде на Владимир Илиев на 14-а позиция с изоставане по-малко от минута от лидера Франция.

Коментаторът в страницата на международната федерация IBU пък не пропусна да отбележи уникалната стрелба на 20-годишния ни национал, който бе безгрешен от положение прав и най-бърз от всички на стрелбището.

Лидерът на тима ни Илиев също използва само 1 допълнителен патрон и успя да изведе щафетата до 9-ата позиция, като изостана само с 26 сек от Тарей Бьо (Норегия). На трети пост за България пък бе Димитър Герджиков, който в последните състезания бележи прогрес във формата си. Той използва 2 допълнителни патрона и предаде на Антон Синапов 12-и.

За съжаление чепеларецът за пореден път бе колеблив на рубежа. Той успя да мине с едно място напред преди първата си стрелба, но там използва 2 допълнителни патрона и отново бе 12-и. От положение прав обаче бе трагичен, като бутна само 3 мишени с 8 патрона и трябваше да завърти 2 наказателни обиколки.

Това всъщност изпрати България на 16-ата позиция в класирането. Все пак квартетът ни бе последният отбор, който успя да завърши надпреварата, а не бе затворен с 1 обиколка. Нашите обаче успяха да финишират пред традиционно силния тим Швеция. Със златния медал се окичи Норвегия, следвана от Русия и Германия.