В Благоевград и София-област най-често са извършвани злоупотреби с европейската субсидия за за изграждане, реновация или преустройства на къщи за гости. Една десета или 24 от 253 проекта са подадени от района на Пиринска Македония, още 17 са се изкушили да ползват пари от Европа за собствена изгода в област София. Това показва справка със санкционираните бенефициери, на които към средата на ноември е открито производство за налагане на 100% санкции.

Заради извършени нарушения по 253 такива проекти ще трябва да се върнат общо 46.4 млн. лв., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Сред санкционираните е и

къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката

Александър Манолев, използвана за лични нужди. Той бе обвинен за конфликт на интереси, защото е бил в управата на земеделския фонд, отпуснал над 391 хил. лв. безвъзмездна субсидия уж за къща за гости. Сега подставената фирма с управител Ана Димитрова ще трябва да върне цялата сума. Още 33 проекта имат да връщат сходни суми. Заради случая с Манолев ДФЗ проверява общо 288 проекта, които все още попадат в периода на контрол и задължително петгодишно използване на финансиране от еврофондовете проект и които са получили общо 81 млн. лв. евросубсидия.

Още 157 проекта, на които е наложена пълната санкция, трябва да върнат изцяло общо 43.1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3.3 млн. лева. Изрядни са се оказали едва 23 проекта, а

резултатите от проверките на 12 други инвестиции все още се обработват

и няма произнасяне за тях. От фонда обясняват, че най-често констатираните при одитите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. Установено е, че получилите европейска субсидия не са имали приходи от дейността, за която са искали финансиране, не са изпълнили ангажимента за създаване на нови работни места, липсват активи, за които е изплатена субсидията. Констатирано е още, че са били създавани изкуствено условия, с единствената цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

ДФЗ обаче все още е в етап по откриване на производство

по издаване на акт за установяване на публично държавно вземане по отношение на тези 253 проекта. След като това бъде сторено, уличените в нарушения бенефициенти ще имат възможността да изразят становище по събраните доказателства, както и по предявените вземания, чрез представяне на писмени искания и възражения. След разглеждане на постъпилите документи от страна на бенефициерите ДФ "Земеделие“ ще изрази своето окончателно решение чрез издаването на нарочен акт.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сделките през декември в София най-много от кризата насам

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от кризата през 2008 г. насам. Общо през 2019 г. в столицата са сключени близо 30 хил. сделки с имоти, като броят им е по-висок с 5,4% спрямо 2018 г., сочат данни на Агенцията по вписванията, цитирани от Investor.bg.

Германци и холандци най-активни на имотния ни пазар

Германци, холандци, украинци и латвийци са най-активни на имотния ни пазар, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за периода от началото на миналата година до края на ноември.

С 10 млн. лв. правим карта на сеизмичния риск в страната

До края на 2025 г. трябва да се изработи карта на сеизмичния риск в страната. Ангажимент за това има Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в телевизионно интервю, информират от МРРБ.