Благодатният огън идва, вижте как

Всички делегации ще чакат на летище Тел Авив

Благодатният огън идва, вижте как

Посланик Бъчварова ще го предаде на митрополит Григорий Врачански

Тази година великденският благодатен огън отново ще дойде в България с правителствения самолет, съобщи Емил Велинов, директор на Дирекция вероизповедания в Министерския съвет.

След настоятелната молба на Светия синод на БПЦ изпълняващият длъжността министър-председател в оставка Томислав Дончев и министърът на транспорта в оставка Румен Желязков са разпоредили да бъде използван правителствения „Фалкон“ за тазгодишното пренасяне на благодатния огън от Ерусалим в България, което ще стане на Велика събота. Основният аргумент на ръководството на БПЦ, което е убедило министрите, е, че всички православни държави ще изпратят специални самолети за целта, като е изявило готовност евентуално да заплати полета. Делегацията се води от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий придружен от свещеник от неговата епархия и от директор Емил Велинов.

Израелските власти са създали отлична организация, съобразена с противоепидемиологичните мерки, разказа още Емил Велинов. Благодатният огън ще бъде предаден на посланиците на православните страни, след което специален военен кортеж ще осигури възможно най-бързото придвижване на колите до летището на Тел Авив, където ще ги чакат самолетите с делегациите, изпратени да го отнесат в страните си. Техните членове трябва да представят сертификат, че са получили и двете имунизации плюс 24-часов тест, валиден до часа на кацането им в Израел. Въпреки това те няма да напускат самолетите. Освен това за разлика от предишни години самите специални фенери, в които се пренася огънят, ще бъдат осигурени от израелските власти. Полетът от София до Ерусалим е около 3,5 часа. Нашият аероплан трябва да кацне на летище Тел Авив в 12 часа и най-късно в 16,30 ч да излети обратно за София. Многовековните данни показват, че благодатният огън се самозапалва обикновено между 14 и 15 часа на Велика събота.

Негово Преосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, от своя страна съобщи, че огънят ще бъде посрещнат на летище София по-тържествено от миналата година поради отслабените противоепидемиологични мерки и веднага ще поеме към храмовете в страната, за да стигне до миряните в нощта на Възкресението Господне. В момента благодатният огън от миналия Великден се пази в олтарните кандила на храм „Света Неделя“ в София и в църквите на Драгалевския и Дивотинския манастир, като за целта в кандилата непрекъснато се долива елей.


Епископ Герасим потвърди също, че на Цветница няма да има особени допълнителни ограничения в празничните богослужения освен и сега съществуващите изисквания за спазване на дистанция, дезинфекция и задължителното носене на маски. Също така богомолците не бива да носят за освещаване в църквите върбови клонки. Такива ще бъдат раздавани от свещниците пред храмовете. Следваща седмица Светият синод ще даде своите указания относно празнуването на Великден.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.