Бягства като на кино – не е забавно!

Бягства като на кино – не е забавно!

Няма как да не ни притеснява поредното бягство на лишен от свобода.

И обяснението, че той не бил избягал от затвора, а от работното място, където не бил под опеката на затворническата администрация, е нелепо. Глупаво е да се прехвърля топката и да се търси вина. Не, че няма, тя е персонална, както правилно отбеляза главния прокурор, но основният проблем според него е в грешно написаните правила, които “изкушават” престъпника да потърси свободата. Самата система, по преценка на затворническата управа да се решава кой затворник ще е на по-лек режим и кой ще може да бъде наеман от фирми, дава възможност за корупционни пробиви и улеснява решилите да бягат.

Затова вместо да ставаме свидетели на парламентарен популизъм, е добре депутатите, заедно с шефовете на затворите и експертите, бързо да решат проблема. А не да се действа по най-лесния начин – едва ли не като бягат, няма да бъдат изпращани да работят навън.

Истината е, че всяко забавяне в откриването на избягали води до насаждането на страх в обществото и възможност за ново по-опасно престъпление, застрашаващо човешки животи. Излиза, че ловците на бегълци нямат достатъчен ресурс, нито опит бързо да се справят със залавянето на престъпниците. Главната причина е липсата на подготовка и отиграването на подобни ситуации. Всеки път се говори за засилването на видеоконтрола, както и за използването на други модерни способи за издирване. Явно обаче предприетите мерки не са достатъчни. Любопитното е, че бягствата напомнят екшън филмите дали обаче ще завърши с хепиенд? Никой не знае, още повече, че не сме на кино.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.