Бизнесът: Хаос с указанията за доставки на плодове и мляко в школата

Бизнесът: Хаос с указанията за доставки на плодове и мляко в школата

Доставките в училищата по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ стават хаотично и има много проблеми, смятат от браншовите организации у нас.

Причина за недоволството на родните производители станаха объркващите сигнали и указания от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Според действащата от 2018 г. Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци, и на мляко и млечни продукти в учебните заведения избраният доставчик ще обслужва дадено училище в продължение на 3 години. Този март обаче бяха въведени изменения, едно от които упълномощава директорите сами да избират доставчиците по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В рамките на 2 месеца това лято от фонда допълнително объркаха ръководителите на 3400 учебни заведения като изпратиха имейли, с които приканват да се изпращат заявления за доставчици като на практика така актовете на

одобрените доставчици през 2018 г. бяха провъзгласени за недействителни.

В началото на август от ДФЗ обявиха прием на документи по проведени процедури, за който нямаше точни указания. Крайният резултат бе това, че много училища имат одобрен доставчик от миналата година и още един такъв заради проведена процедура. Впоследствие това доведе до двоен бюджет, доставки и финансиране. „Нашата цел е българските деца, които влизат в ясли, детски градини, училища да консумират най-доброто качество на българските храни“, коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея така се създава кулинарен вкус на децата към храните, стимулира се икономиката като се подпомагат местните производители и се развива конкуренция на база качество, а не цена. „Това са храните, които носят печата на бранша – те се произвеждат по достъпни ясно определени рецепти, технология и имат определен срок на годност“, каза още Кукушева.

„Искаме ясни критерии, за да си вършим работата – новата учебна година вече е започнала“,

каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България инж. Димитър Зоров. Според него голяма част от директорите не знаят как да подходят. „Директорите бяха подведени да правят нови процедури“, допълни Зоров.

„Хаосът, безредието и неяснотите започнаха още през март, а тази наредба не може да бъде тълкувана като добър административен акт“, заяви и зам.-председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов. Той изтъкна, че от десетки изпратени писма до фонда, нито едно не е получило отговор. Михайлов направи апел и към премиера Борисов, който да наложи най-висшата санкция. Към земеделския министър Десислава Танева Михайлов се обърна с въпрос. „Защо обърнахме нещата на 180 градуса? От това да бъдете майка на аграрния сектор, сега се обръщате на мащеха“, завърши той. По негови думи има продукция за милиони левове, с която браншът не знае какво да прави.

„Имаме десетки тонове качествени кашкавал и мляко, които ще трябва да бъдат изгорени на екарисаж,

а никой няма да иска да плати таксите за това“, завърши той като заплаши, че накрая продуктите ще бъдат на жълтите павета, където ще се дават безплатно. „Продуктите са специфични и няма как да бъдат продадени на пазара – това са 30 гр кашкавал или 250 гр мляко, от които никой не се интересува“, каза още Зоров. Михайлов пък бе на мнение, че ако до няколко дни се дадат прости указания, доставките могат да започнат от другата седмица. Ако бездействието продължи, то доставките може да не започнат и октомври, и ноември.

От фонд „Земеделие“ отвърнаха на критиките с това, че чакат решение от 5-членния състав на Върховния административен съд (ВАС). „Програмите няма да бъдат компроментирани, към момента няма оттеглени актове и се извършват проверки“, коментираха от ведомството. Според тях решението ще покаже как да се действа и по стара, и по нова процедура, но според адвокати това няма да промени нищо. „В случаите, където има колизия, то те се дължат на измененията и се надяваме в най-скоро да има определение от ВАС, което да даде ясно тълкуване по отношение на прилагането на схемата“, коментира зам.-шефът на ДФЗ. Засега там, където няма изменение на доставчика или има кандидатстване за пръв път, то там ще има доставки, за останалите случаи обаче ще се чака съдът като не е ясно дали за тях ще има храна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.