Бизнесът влиза в час в 51 училища

Бизнесът влиза в час в 51 училища

В 51 училища в страната уроци ще водят представили на ИТ бизнеса, а учители ще могат да се обучават в  23 фирми от тази сфера. Те са заявили желание да се включат в националната програма "ИТ бизнесът преподава в училище",която стартира тази учебна годна, обясни просветния министър Красимир Вълчев.

"Целта е да има едно по - силно взаимодействие между ИТ бизнесът и училищата, най - вече професионалните гимназии.", заяви той . Вълчев посочи, че има нужда от по - подготвени специалисти, както и разширяване на образователната среда на учениците, достъп до повече специалисти.
Програмата ще даде възможност да се проведат семинари, обучения в училище. По този начин учениците ще получат знания и умения извън материала в учебните програми. Педагозите пък ще успеят да взаимодействат опит от специалисти в ИТ сферата.

За националната програмата е заделен бюджет от 1 млн. лв,

като по нея може да продължи да се кандидатства и след старта ѝ. В нея могат да се включат всички училища, но приоритет са тези с профили и професии информационни технологии.

Този нов подход ще даде възможност за повече практическа ориентация на преподаването в училище това и осъвременяване на знанията на учители по информационни технологии, смята изпълнителният директор на една от фирмите, които ще се включат и председател на Българската асоциация по информационни технологии Огнян Траянов. „Колкото и да знаят учители, докато затворят един учебник, вече се е появил друг.“, заяви той. Траянов подчерта, че бизнесът трябва да подпомага училищата, а не да стои отстрани и да се оплакваме.“,заяви Терзиев.

Национала програма има три модула. Първият включва семинари в училищата от представили на технологични фирми. Те обаче ще се различават от досегашния. „Революционното е, че има малко теми, ще се подпомага учебният процес, както и за пръв път се въвежда понятието помощник учител“, обясни Терзиев. Така най - подготвените специалисти могат да запалят децата и да им покажат нещата на практика.

Една от темите, която предлагат да бъде засегната, е киберсиурността.

Представилите на фирмите могат да носят и 3D принтери в класните стаи, на които да покажат за какво могат да бъдат използвани, къде са ограниченията. Вторият модул е свързан с преподаването в час. „Досега се използваше една пречка, че могат да влизат в час само хора с педагогическо образование.“ Вече специалистите могат да разказват за новостите в ИТ сферата на учениците. Третият модул пък дава възможността на учителите да придобият нови знания във фирмите с лекции , както и да участват в техни проекти.

Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна е едно от училищата, които ще се включат в националната програма. “Имаме нужда от такива специалисти да влизат в час, защото колкото и да са подготвени учителите и дори да полагат допълнителни усилия за квалификация, с тяхна помощ ученици ще придобият представа за приложението на това, което учат, и ще имат мотивация да разширят знанията си.“, заяви директорът Павлин Петков.

По повод преговорите между частното компютърно училище и Икономическия и Техническия университет във Варна Вълчев обясни, че началникът на регионалното управление ще предложи създаването на регионалното училище, а двете висши училища се сключат споразумения за организиране на дейността и обезпечаване с преподавали.Новото училище обаче ще бъде държавното и няма да бъде част от технически университет по модела на Технологичното училище в София към Технически университет - София. Това ще бъде възможно благодарение на предложените промени в закона за висшето образование. "Даваме възможност да се сключват споразумения, които носят същите права и могат да правят същите изключения от общите разпоредби към закона за предучилищното и училищно образование, както ако тези училища за вътре в университетите.", уточни министъра. Така преподавалите от висшите училища ще могат да преподават по специалните предмети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.