Бизнесът в Пловдив предлага нова мярка за запазване на заетостта

Бизнесът в Пловдив предлага нова мярка за запазване на заетостта

Фирмите от „Тракия икономическа зона“ предлагат вместо държавата да плаща между 4 и 12 месеца обезщетение за безработица, компаниите да запазят хората си, като работят на намалено работно време, а разликата да бъде доплащана от бюджета. Това съобщи основателят на икономическата зона инж. Пламен Панчев в ефира на БНТ.

Подобно действие би помогнало на  фирмите, които желаят да запазят своите служители по време на и след кризата с коронавируса, да успеят да го направят. За целта обаче трябва да бъде улеснена и комуникацията между държавата и бизнеса.

Точно в тази посока е насочено второто им предложение - създаването на портал, където да бъде събрана цялата информацията за мерките, които бизнесът може да предприеме, за да се спаси от кризата – предложенията на Българска банка за развитие, Фонд на фондовете, а също и тези на социалното министерство.

По отношение на предложената от правителство мярка в полза на работодателите "60 на 40", Панчев коментира, че може да бъде подобрена чрез промяна на критериите.

„През 2019 и началото на 2020 г. държавата беше в сериозен растеж, назначаваха се хора, оборотите се увеличаваха – няма как за този кратък период от кризата те да докажат този необходим спад, за да се възползват от мярката”, обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.