Бизнесът у нас с нова възможност за инвестиции в дигитална и транспорта инфраструктура

Бизнесът у нас с нова възможност за инвестиции в дигитална и транспорта инфраструктура

Българския бизнес ще има още един инструмент за дългосрочни инвестиции в сферата на енергийната, транспортната и дигиталната инфраструктура. Това стана ясно на първата среща на инвестиционния съветник на фонда към инициативата „Три морета“ (3SIIF) Amber Fund Management Limited с представители на българския бизнес, съобщи Българската банка за развитие (ББР).

Припомняме, че инициативата „Три морета“ е проект на 12 европейски държави, сред които Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република. През 2018 г. бе решено към нея да се създаде Инвестиционен фонд, с който да се финансират одобрените проекти. Очакваният целеви размер на фонда е 3-5 млрд. евро.

Към момента набраните средства в него са около 1,2 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани под формата на рисков капитал в приоритетни проекти за страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море. ББР също е инвеститор, в размер на 20 млн. евро.

Целеви инвестиции за фонда ще бъдат проекти в сферата на енергийната, транспортна и дигитална инфраструктура, включително такива, които ще съдействат за прехода към въглеродно-неутрална икономика. Фондът към ИТМ може да инвестира дялов капитал както в публични, така и в частни и публично-частни проекти от региона, отговарящи на приоритетните сфери на подкрепа. При определени условия фондът може да съфинансира и бенефициенти по оперативните програми на ЕС, стига проектите им да отговарят на условията и да гарантират устойчивост. Целевият размер на инвестициите е от 50 до 250 млн. евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.