Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) даде старт на нов проект днес, с който ще се бори срещу сивия сектор. Средствата, с които организацията ще разполага, за да продължи усилията си в сферата, са 2 033 230 лв.

Договорът за официален старт на проекта „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост“ бе подписан днес от председателя на АИКБ Васил Велев и ръководителя в ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) Зорница Русинова. Борбата с недекларирания труд и неформалната икономика са сред приоритетите на ОП РЧР, но също така са и част от препоръките на Европейската комисия, отправяни към България в рамките на Европейския семестър.

Основен партньор

ще бъде Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), а асоциирани партньори ще са Министерството на труда и социалната политика, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) в България. “Широкото партньорство цели да постигне по-добра адаптация на предприятията и работещите в тях, превенция и смекчаване на последствията от икономическото преструктуриране, особено по отношение на новите форми на заетост и подобряване състоянието на работещите и на средата в предприятията“, поясняват от АИКБ.

Основните дейности, с които ще се занимава АИКБ, е да провежда изследвания и да разработва програми за обучение, информационни материали и инструкции за консултиране и методически материали за борба с недекларираната заетост. Към НЦ „Икономика на светло“ пък ще бъде създадена електронна платформа за масово въвеждане на разработени иновативни инструменти, модели и механизми срещу сивия сектор. Очаква се в края на проекта, който ще продължи 30 месеца, да бъде създадена

Национална карта на недекларираната заетост,

както и методика за борба с нея. Работата на НЦ „Икономика на светло“ ще бъде разширена и наградена като бъде създадена платформа за дистанционно обучение. Прогнозите са да бъдат обучени 3 000 лица, от които 2 000 дистанционно. Тестово ще бъдат консултирани 300 предприятия относно подобряване на състоянието на трудовоправните отношения.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг (ОБЗОР)

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там. 

Аврамова: Налага се разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарен контрол.

Два пъти повече чужденци от трети страни работят у нас без разрешение

Два пъти са се увеличили случаите на работещи чужденци от трети държави без разрешение за достъп до пазара на труда у нас, като броят им достига до 99, сочат данните на Главната инспекция по труда (ГИТ) за проверките в морските курорти, цитирани от БТА.