8% от българите страдат от депресия (ОБНОВЕНА)

8% от българите страдат от депресия (ОБНОВЕНА)

8% от българите страдат от депресия. Това са 1 млн. сънародници, сочат данни за 2017 г. Според експерти числото може да е много по-голямо, защото не всички търсят професионална помощ заради общественото табу.

Новонаетите за тази година са 2 317 480, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). 1 768 806 са започнали работа в частния сектор, а останалите 548 674 - в обществения. През 2018 г. тази бройка е била 2 238 402. През последните години смъртността при служителите се покачва със стабилен процент ежегодно. Все повече хора умират от болести като инфаркт и инсулт (71 997 души през 2017 г.), а цели 17 429 си отиват заради злокачествени образувания като рак.

Нарастваща тенденция са и състояния като депресия, различни разстройства и невротични болести, свързани със стрес. Причините за прегряване на работното място са претоварване, неудовлетвореност, стрес, наличие на конфликти в работната среда, както и недооценяване от колегите. Друг фактор е промяната в средата, към която хората изпитват трудност с нагаждането.

Няма статистика колко хора излизат от сферата на трудовата си ангажираност заради депресии и прегряване. По думите на специалиста по управление на човешки ресурси и организационно консултиране Анелия Горгорова, ако процентът хора на годишна база е сериозен, то дори да остават на работното си място, тези хора не са достатъчно работоспособни. Болестите на кръвообращението са една от топ причините за преждевременна смърт на работниците. Други са злокачествени образувания, болести на дихателната система и на храносмилателната система.

666 са починали заради самонараняване

през 2016 г. Затова и от Българската стопанска камара (БСК) организират конференция, на която да бъде повдигнат въпросът за здравето на служителите. “Конференцията е насочена към бизнеса и се надяваме с нея да се започне диалог между държавата и различните браншови, работодателски и професионални организации”, коментира Горгорова. По нейни думи здравето на служителите е не само социален, но обществен, бизнес проблем, който може да се задълбочи, ако не се вземат мерки. Тя призова Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, както и финансовото министерство да намерят мотивационни, а не наказателни механизми за браншовиците, които да инвестират повече в здравето на своите служители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.