Бизнесът се обяви против законопроекта за „спящите акции“

Бизнесът се обяви против законопроекта за „спящите акции“

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска незабавно оттегляне на законопроекта за т. нар. „спящи акции“. Според работодателите предложението на Министерство на финансите (МФ) застрашава над 2 милиона българи със загуба на собствеността им върху ценните книжа, които са придобили по време на приватизацията.

Припомняме, че в средата на май МФ публикува за обществено обсъждане проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от "Централен депозитар" АД, уреждащ сметките за "спящи акции". Това е пореден опит на държавата да "събуди" спящите акции. Подобна идея беше лансирана и преди малко повече от година. В началото на 2019 г. идеята срещна сериозен отпор както от страна на работодателските организации, така и от синдикатите.

Основната идея е в рамките на една година след обнародване на законопроекта собствениците на такива акции да се обърнат към инвестиционните посредници, за да обновят своите данни и да прехвърлят ценните си книжа. Крайният срок за мнения и предложения е 14 юни 2020 г. Против законопроекта са и останалите три национално представителни работодателски организации – БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, както и КНСБ, КТ „Подкрепа“, както и Работодатели и синдикати поискаха свикването на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на проекта. Заседанието е свикано за 10 юни.

Според АИКБ проектът противоречи на Конституцията, като може да окаже негативно въздействие върху капиталовия пазар и икономиката на България. "Нищо не налага предприемането на подобни мерки у нас, а и категорично можем да заявим, че няма държава в ЕС, в която да има подобна практика", пишат в изявление от асоциацията, като допълват, че така България може да бъде зачеркната като инвестиционна дестинация е огромен, тъй като инвеститорите няма да имат никаква сигурност за частната си собственост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.