Бизнесът с повече оптимизъм през януари

Бизнесът с повече оптимизъм през януари

Най-високи са позитивните очаквания сред търговците на дребно

През януари 2021 г. общият показател на бизнес климата4 се покачва с 6.9 пункта спрямо декември 2020 г. , като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, сочи информация на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател

„бизнес климат в промишлеността“ нараства с 6.1 пункта,

което се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца. През периода от октомври 2020 г. до януари 2021 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4.5 на 4.9, а средното натоварване на мощностите нараства с 1.2 пункта и достига 74%. Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, недостатъчното търсене от чужбина и факторът „други“. Относно продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца (фиг. 5 от приложението).

През първи месец на годината съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва с 5.1 пункта в резултат на

по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи

за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на новите поръчки през следващите шест месеца прогнозите им са в посока на увеличение, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план. Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава нарастване на негативното ѝ влияние. На второ и трето място остават недостигът на работна сила и факторът „други“. Очакванията на преобладаващата част от мениджърите са продажните цени в строителството да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат

в търговията на дребно“ се увеличава с 11.2 пункта,

което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозните проблеми за търговията на дребно остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното въздействие на последните два фактора. Относно продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари

съставният показател при услугите се повишава с 6 пункта

главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и известно подобрение и в прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца. Основните пречки за бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, фактора „други“, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени в сектора на услугите очакванията на преобладаващата част от мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.