Бизнесът продължава да страда от липса на работници

Бизнесът продължава да страда от липса на работници

Една трета от промишлените предприятия у нас посочват недостига на работна ръка като основен проблем за дейността си. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) към декември 2019 г.

Проучванията на института сочат още, че въпреки този фактор, показателят за доверието в промишлеността в нараснал с 0.9% спрямо ноември. През октомври промишленото производство пък се е увеличило с 1.7% спрямо същия период на 2018 г., а основен принос за това имат добивната промишленост (9.4% ръст) и преработващата промишленост (2.5%). При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ пък е налице спад от 6.8%. През октомври общият показател на доверие на потребителите се е покачил с 1.1 пункта в сравнение с юли, като при населението в градовете увеличението е 1 пункт, а при населението в селата - 1.6 пункта. Българите изпратихме 2019 г. с оптимизъм за икономиката на страната, а прогнозата на НСИ е, че в следващите 12 месеца мнението им леко ще се подобри. Оценката за развитието на българската икономика през последната година се е подобрила с 2 пункта, а очакванията за следващата година са се подобрили с 3.3 пункта.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2019 г. възлиза на 31.8 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат по 4544 лв. от стойностния обем на показателя. Износът ни и преките чуждестранни инвестиции в страната бележат ръст през октомври, a вносът ни намалява с 223.1 млн. eвро спрямо октомври 2018 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.