От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат да има задължителна матура по математика. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев пред журналисти преди началото на Общото събрание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите.

"За да има на изхода на висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика", допълни Васил Велев, цитиран от БТА.

Председателят на АИКБ е на мнение, че полагането на задължителна матура по математика ще бъде полезно за децата, защото те ще могат да открият в себе си заложби и да се развиват в тази сфера. Според Велев децата ще могат само да спечелят, защото това са добре платени работни места и пазарът на труда е жаден за тях. Той добави, че трябва да се развиват и извънкласните дейности по техническите дисциплини. Велев информира, че това предложение се обсъжда с Министерството на образование, но приемането му може да срещне съпротива от страна на родителите.

Васил Велев изтъкна, че производителността в България, спрямо останалите страни от Европейския съюз, изостава. По думите му България продължава да е на последно място в Евросъюза по този показател.
Друг проблем е трудното наемане на персонал, коментира още Велев. Това е световен проблем, защото 45% от работодателите в цял свят изпитват трудности в наемането на персонал. В България обаче този процент е 68.

Причините за това са демографските проблеми и технологичните промени, посочи Велев.
Въпреки че расте приемът в университетите, има нарастващ недостиг на инженерни и технически кадри, съобщи председателят на АИКБ. В същото време има прекалено много юристи, икономисти, специалисти по администрация и управление, ПР специалисти. "В това отношение ние работим добре за преструктуриране на план-приема, според потребностите на икономиката на обществото и на пазара на труда", завърши Васил Велев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.