След отпадането на таксата за износ на ток от 1 юли да се премахне таксата и за внос на енергийната борса. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след среща среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации.

"Предложихме да отпадне таксата за внос и подкрепихме промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат обсъдени на второ четене в парламента", съобщи Васил Велев. Чрез промените на енергийната борса ще излязат и ВЕИ-тата на борсата, които произвеждат между и 1 и 4 мегавата, уточни Велев и допълни, че това не трябва да се отлага и от 1 юли да е факт.

Васил Велев добави, че на срещата е било предложено в закона да бъде записано, че КЕВР трябва да оповестява решенията си поне един месец по-рано, което, По думите му, ще даде възможност да има по-голяма прогнозируемост на цените на тока. Въпросната идея била подкрепена и от синдикатите.

Председателят на АИКБ настоява да се развалят договорите с т. нар. американски централи, защото те допълнително изкривяват пазара. "Ние имаме за регулаторния период, който изтича сега на 1 юли, надплащане над пазара 548 млн. лева за едногодишен период за американските централи", коментира Васил Велев. Според него, едната от американските централи вече е изплатила инвестициите и това е недопустима държавна помощ.

Президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров коментира, че през първите 10 дни за април цената на енергийната борса наистина е била малко над цената в сравнение с тази на регионалните борси. Според него причина за това са изтекли договори на големи индустриални потребители, които са изтекли в края на март и не са подновени. Според него повишената цена в началото на месеца не се дължи на дефицит, защото дружествата от групата на БЕХ продължава да увеличава предлагането на електроенергия.

Във връзка със състоянието на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД от КНСБ смятат, че дружеството трябва да бъде капитализирано възможно най-бързо. Според Пламен Димитров това ще даде възможност да се запази стабилността на основната електрогенерираща мощност. Той е на мнение, че "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да може да влезне в т. нар. "механизъм за капацитет", който да му позволи да изпълнява договори към НЕК и ЕСО и ще гарантира бъдещото на централата, независимо от пазарните изменения. По въпроса с високите цени на емисиите Пламен Димитров смята, че единственото решение е след време тези цени да бъдат вкарани в цената на тока. "Даваме си сметка, че това не може да стане толкова бързо, защото това би повлияло на цените на електрическата енергия както за бизнеса, така и за домакинствата, добави Пламен Димитров.

Той е категоричен, че няма друг изход. Според него трябва да бъдат разширени подпомаганите лица и въвеждането на дефиниция за енергийно бедни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Металурзи искат бързо връщане на надплатените суми за природен газ

Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) изтъква в свое становище по проекта за промени в Закона за енергетиката, че е много важно в кратък срок да бъдат възстановени на индустриалните потребители надплатените суми за целия предоговорен от "Булгаргаз" ЕАД период.

Слабо потребление докара соццени на тока на едро

Слабото потребление заради намаляването на икономическата активност и валежите, понапълнили язовирите на вецовете, докараха средната на базовата електроенергия до цени от времето на соца. Това сочи справка в сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Преди повече от 30 години на такава стойност излизаше токът, произведен от малките енергоблокове на АЕЦ-а.