Бизнесът поиска токът и от малките и ВЕИ на свободния пазар

Бизнесът поиска токът и от малките и ВЕИ на свободния пазар

НЕК отвърна, че изпълнява закона приет от парламента

Националната електрическа компания (НЕК) трябва да пусне на свободния пазар електроенергията сегмент „Ден напред“, произведена от малките ВЕИ централи, вместо да я продава чрез сключването на двустранни договори. Това е становището на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват четирите национално представени бизнесорганизации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

В края на миналата седмица бе обявен търг за продажба на електроенергия от НЕК ЕАД на платформата за двустранни договори на БНЕБ, организиран за 19 юни 2019 г. Според работодателите срокът на доставка, както и обявените от продавача отклонения, дават основания да се предполага, че това е електроенергия, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт. Става въпрос за потенциално количество от над 390 МВт при зададената стъпка от 98 МВт и възможностите за обезпечаване на бъдещи плащания със застраховка.

Начинът, по който НЕК е избрала да пласира това количество на пазара, според бизнеса поражда съмнения, че количеството е подготвено за един конкретен купувач, който след това ще може да препродаде енергията на по-висока цена или да не я пусне на пазара, се казва в становището на АОБР.

В свое писмо относно искането на бизнеса от НЕК обясняват, че такова е изискването на закона, приет наскоро от НС. Шефът на компанията Петър Илиев съобщи, че на 19 юни ще се обявят 2 търга за количествата ток от въпросните мощности до края на септември. Според него има риск токът да не се купи, а НЕК е длъжна по правилата да плаща произведената електроенергия според показанията на електромера на производителя на зелената енергия. „Най-големият проблем е, че тези централи не ги виждаме въобще“, каза Илиев за „Монитор“. „Те са в сегмента средно напрежение и не са видими дори от ЕСО, не им знаем всекидневното производство. Проблем е и как ще получаваме енергията от тях, защото досега бяха на регулирания пазар и към ерепетата. За това и заявките ще дойдат от тези дружества“, обясни той и добави, че малките зелени производители от 1 октомври минават изцяло на свободния пазар.

По думите му най-нормалното е ерепетата, които търсят енергия за технологичните си разходи на свободния пазар да продават тока на малките производители. Той смята още, че този начин може би наистина щеше да бъде разтоварен пазарът „Ден напред“, защото търсенето от тяхна страна на ток на борсата в сегмента щеше да е по-малко.

Илиев обясни също, че малките централи могат и сега по всяко време да отидат на борсата, което до 1 октомври крие рискове за НЕК, защото държавната компания по този начин може да остане без планираните количества за продажба и по този начин да подведе свои клиенти, пред които е поела ангажимент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.