Очакваме двуцифрен ръст на заплатите за специалисти в частния сектор за догодина, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на конкурса "Мистър и Мисис Икономика", организиран съвместно със Списание „Икономика“.

Той допълни, че бизнесът има нужда от образовани хора, специалисти, и изрази надежда за решаване на проблема с недостига на кадри, което ще допринесе за ръста на износа и на брутния вътрешен продукт (БВП).

По време на церемонията за награждаване на бизнес лидерите на пазара присъстваха както представители на бизнеса, така и на властта. В конкурса тази година са участвали над 12 000 фирми с повече от 800 000 служители. Те формират близо 3/4 от БВП на страната. “Българското производство и износът бележат забележителен ръст - на крачка сме от Еврозоната и от Шенген, имаме добри доклади и от ЕК, а това е плод от съвместните ни усилия с правителството и парламента”, каза още Домусчиев.

Наградите "Мистър и Мисис Икономика" тази година бяха организирани в 10 категории, сред които индустрия, финанси и застраховане, търговия и услуги, транспорт и логистика, ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси, корпоративна социална отговорност, консултантски бизнес, както и земеделие, и хранителна промишленост.

В първата категория бе награден главният изпълнителен директор на “Аурубис България АД” Тим Курт. В категорията финанси бе отличен председателят на УС на ББР Стоян Мавродиев.

За постижения в “Търговия и услуги” бе награден управителят на „Медина Мед“ ООД Иван Панчов. В категория “Транспорт и логистика” бе награден председателят на СД на “Карат-С” АД Миролюб Столарски. В категориите “ИКС, аутсорсинг и бизнес процеси” и “Корпоративна социална отговорност” бяха отличени съответно управителят на “Сименд” ЕООД Боряна Манолова и председателят на НС на “Асарел-Медет” АД Димитър Цоцорков. За консултантски услуги бе награден шефът на „Българска консултантска организация“ ЕООД Стоян Ставрев. В категория „Земеделие“ пък бе награден изпълнителния директор Красимир Аврамов от “Вила Ямбол”.

Събитието се организира съвместно със списание “Икономика”, което представи свои 2 специални награди - за целогодишно развитие на туристическа дестинация и за популяризиране на българското вино в страната и в чужбина. Наградите бяха връчени от министърът на туризма Николина Ангелкова. “Туризмът формира голяма част от БВП, което е продукт на усилията на бизнеса и правителството”, коментира ресорният министър.  Наградени бяха Борислав Малинов от “Апартхотел Лъки Банско” и Цветелина Николова, която е написала книга за българското вино. “Книгата показва на света, че можем да бъдем голям винопроизводител”, каза още победителката.

Кулминацията на вечерта бяха наградите за “Мисис и мистър Икономика” 2018. “Мистър Икономика” пък бе връчена на главният изпълнителен директор на А1 България ЕАД и председателят на УС Александър Димитров. С “Мисис Икономика” бе спечелена от шефа и председателя на УС на Пощенска банка Петя Димитрова.

Наградите  бяха връчени от вицепремиера Томислав Дончев и от кмета на София Йорданка Фандъкова. “Уважавам тези, които не работят, а дават работа, тези, които не търсят данъци, а ги плащат, както и тези, които рискуват - това са предприемачите”, каза Дончев. По негови думите родните предприемачи са съществена част от националния капитал и трябва да бъдат пазени, насърчавани и давани за пример. “Българската икономика трябва да бъде по-конкурентоспособна, а това ще стане като стане по-високотехнологична и като всеки предприемач се научи да оцелява”, завърши Дончев.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова пък изтъкна, че българската икономика бележи възход за последните 10 години благодарение на усилията на бизнеса и на инвестициите в града и в образованието. Нейният апел за вечерта бе да се използват икономични автомобили или още по-добре - услугите на градския транспорт в столицата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Приемат заявления за помощи за заклани прасета

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатирани огнища в страната на болестта Африканска чума по свинете, от Областна администрация в Пазарджик дадоха указания към кметовете на общини как ще бъдат подпомогнати стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“, които бяха принудени да ги заколят в 20-километровата санитарна зона. 

Между 6500-6600 евро е цената на килограм БГ розово масло

Масово цените, на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло, са 95 лева на килограм и между 6500-6600 евро за килограм розовото масло. Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години, съобщава DarikNews.bg.

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.