Бизнесът настоява за пълен одит на киберсигурността в държавната администрация

Бизнесът настоява за пълен одит на киберсигурността в държавната администрация

Държавната администрация у нас трябва да премине през пълен одит на киберсигурността. Около това мнение се обединиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) във връзка с изтичането на данните на 5 млн. българи от базите на Националната агенция по приходите (НАП).

От асоциацията подкрепиха бързата реакция на вицепремиера и на председателя на Съвета по киберсигурност Марияна Николова относно инцидента. „Ние приветстваме преди всичко бързината и оперативността, с които г-жа Николова постави на разискване необходимостта от адекватна реакция и на трите власти в държавата. Подкрепяме и правилната оценка на вицепремиера на станалото, която в много отношения съвпада с нашата собствена гледна точка по въпроса“, пишат от работодателската организация. Те обаче остават с непроменена позиция, че промени в Наказателния кодекс трябва да се правят едва след задълбочен анализ на фактите.

Според АИКБ „в момента доверието в държавността е във висша степен минимизирано“, затова и работодателите настояват случаят да се разследва от независими външни на системата експерти. Освен това, изпълнителната власт трябва незабавно да изготви и да даде ход на изпълнението на план за действие за намаляване на вредата от случилото се и управление на произтичащите рискове. “Ние не можем да не продължим да напомняме, че „цифровата катастрофа“ с НАП е рецидив, че тя дойде след предишни много тревожни сривове на държавната цифрова политика, а именно проблемите с търговския регистър, преминаването към електронни винетки и др. И преди сме заявявали и сега ще повторим, че подобни провали са изключително обезпокоителни, недопустими и позорящи за държава, която има претенциите да бъде регионален лидер в информационните технологии.“, коментират от АИКБ.

Държавните институции, както и външни експерти и компании за сигурност би трябвало да одитират и да опитват пробиви на изградената инфраструктура, а Държавната агенция за електронно управление трябва да наложи минимални критерии за сигурност при проектиране и изпълнение на е-услуги от държавните институции.От АИКБ изразиха готовност да съдействат там, където е уместно.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.