Бизнесът иска спешни мерки в подкрепа на малките предприятия

Бизнесът иска спешни мерки в подкрепа на малките предприятия

Бизнесът настоява за незабавни действия в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), става ясно от съобщение до медиите. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е обсъдила позицията си по време на Националния съвет на организацията заедно с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков.

„Всяко забавяне може да окаже изключително негативно въздействие, тъй като МСП са изправени пред сериозни предизвикателства - ожесточена конкуренция, недостиг на човешки ресурси, нови форми на организация на производството и труда, най-високите цени на енергоносителите в ЕС и висока зависимост от конюнктурни промени, при ограничени възможности за реакция. За да се подпомогнат тези компании, АИКБ настоява Стратегията да бъде основана на по-прецизно формулирани и по-ефективно изпълнявани инструменти и мерки за насърчаване на МСП“, коментира председателят на работодателската организация Васил Велев.

От АИКБ настояват и за подобряване достъпа на малките и средни предприятия до финансиране, както и подпомагане на достъпа им до различни пазари. Сред исканията на Асоциацията е и оползотворяването на възможностите, предоставяни от дигиталната революция.

Асоциацията припомня, че от повече от десетилетие настоява дефиницията за МСП да бъде актуализирана. Това би било инструмент за постигане на по-добър достъп до финансиране и мерки за подкрепа, твърди главният секретар на АИКБ Милена Ангелова. По думите ѝ държавата трябва да даде свободата на МСП сами да избират на кои два от трите критерия – численост на персонала, годишен оборот и годишен баланс, да отговарят, а не да им се налага единствено първият критерий.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.