Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

Те са разпределени в три аспекта - подобряване на бизнес климата, решаване на проблемите в сферата на човешките ресурси и постигане на цялостна реформа в енергетиката. За по-добра икономика работодателите целят изграждане на електронно правителство, битка със сивата икономика и корупцията,

отмяна на данъка върху дивидента

и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци. “В борбата с данъчните измами работодателските организации и държавата нямат разнопосочни интереси”, заяви шефът на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. АОБР предлага и създаването на Национален фонд за реклама, с който български продукти ще имат равноправни условия за представяне на чуждите пазари. Просъединяването ни към т. нар. чакалня на Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също остават приоритети. Според Кирил Домусчиев, шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен председател на АОБР, присъединяването ни към механизма ERM II ще доведе до стабилни финанси и финансова система, а оттам и до по-висок жизнен стандарт.

Национална стратегия за малките и средни предприятия

пък може да помогне за облекчаване на дейността на тези фирми. Освен отпадането на отпуска при болнични и майчинство пък, от АОБР отново изтъкнаха, че настояват първите три дни от болничния да не се плащат от предприятията. По други теми обаче работодателите не постигнаха съгласие. На въпрос какво е мнението на АОБР за внесените от ВМРО промени, които ще дадат на непушачите 2 дни повече годишен отпуск, председателят на БСК Радосвет Радев отвърна, че би назначил само пушачи. “За равен труд трябва да се плаща равно възнаграждение”, отвърна пък шефът на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Накрая Домусчиев обобщи, че все още нямат обща позиция.

Относно промените в Закона за хазарта председателят на КРИБ отново отвърна, че нямат обща позиция или коментар. Радев изтъкна, че хазартът е начин да се привлече чуждо GDP и че бедни страни като България е добре да се възползват от това. Велев допълни, че не е редно да се внушава на хората, че могат да успеят в живота без труд.

Друг акцент в приоритетите е ускоряването на реформите в образователната система, като

се наблегне на техническите и инженерните специалности.

За да се преборим с липсата на работна ръка пък, България може да облекчи визовия режим за чужденци, които искат да учат или работят у нас.

АОБР очаква тази година БВП на България да е около 127 млрд. лв., според данни на финансовото министерство. Износът ни за първите осем месеца на 2019 г. пък е бил рекордно висок - 17 млрд. евро, което е показател, че българската икономика работи качествено.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.