Бизнесът иска бедствено положение около свинекомплексите

Бизнесът иска бедствено положение около свинекомплексите

Кметове пускат фалшиви сводки за домашните кочини

Бизнесът предлага бедствено положение, като обявеното в област Добрич, да бъде обявена във всички области, където има големи свинекомплекси.

Според свиневъда Венцислав Славов това е една от мерките, която би помогнала много за изолиране на вируса


и намаляване рисковете за промишленото свиневъдство.

В неделя зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, заяви по БНР, че борбата с чумата ще бъде безкомпромисна. „Няма как да съвместим стопанствата от тип „заден двор“, да ги кажем кочини, с борбата с болестите. Мерките срещу това заболяване имат задължителен и принудителен характер. Ако методът на убеждението не е дал своя резултат, да знаят, че ще има и принуда. Няма да се остави свиневъдството да умре с тази болест“, категоричен бе Иванов.

Той коментира разликите между стъпките, които се предприемат у нас срещу заразата и тези в Чехия, където са успели да се справят с болестта. По думите му, не сме успели да намалим популацията на дивите свине, тъй като

ловците също пренасят заразата.


В Чехия пък за отстрела на глиганите била ангажирани специалните служби, тъй като контролът за санитарните мерки при военните е много по-строг.

Председателят на Асоциацията на свиневъдите у нас д-р Полина Хаджистоева също смята, че трябва да се вземат бързи мерки за спасяване на сектора. Според нея голям проблем е, че кметовете крият наличието на нерегистрирани животни. Тя цитира подобен случай в Шуменско, където за една от общините на заседание на областната епизоотична комисия е подадена информация, че в дадено населено място няма домашни прасета. „В същото време аз в Радко Димитриево плащам на стопаните да си заколят прасетата по 150 лв., за да се намалят рисковете да се зарази фермата ми“, обясни Хаджистоева за „Монитор“. По думите им в селата всички знаят кой какво гледа незаконно, но никой не е санкциониран, защото за кметовете

изготвянето на сводката е доброволно, а не задължително.


Кметовете пък се оправдавали, че за да констатира незаконното прасе, трябвало да влезе в двора на съселянина си и стопанинът от своя страна да удостовери с подписа си наличието на отглежданото животно. „В последната година, след като се откри вирусът в провадийското село Тутраканци, от асоциацията сме писали много писма до различни държавни институции за превантивни мерки. За да запазим промишленото свиневъдство у нас, трябва поне на 3 км около комплексите са няма домашни кочини. Това е санитарният минимум, като за целта трябва да се промени нормативната уредба“, обясни тя.

Според Хаджистоева собствениците на големите свинекомплекси в момента са принудени сами да се оправят с проблема, за да спасят бизнеса си и плащат на хората да колят незаконните си прасета, отглеждани по дворовете.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.