Бизнесът: Икономиката ни ще започне постепенно възстановяване през есента

Бизнесът: Икономиката ни ще започне постепенно възстановяване през есента

В икономиката тежките месец са сега. Май месец достигнахме дъното, юни ходим по него. Очакваме да се задържим на това ниво и да не пропадаме повече, а през септември, октомври да се връщаме постепенно. Това каза председател на УС на Асоциациацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев в ефира на Нова.

По думите му цялата следващата година България няма да може да компенсира отчетения спад, каквато е и прогнозата на Еврокомисията. На пазара на труда пък има добри мерки, но е редно да се помисли и за последното тримесечие, защото кризата няма да свърши септември.

Според шефа на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов новите мерки, които кабинетът ще оповести в понеделник, са притеснителни. „Аз лесно ще работя с новите министри на икономиката и на финансите, защото ги познавам и двамата от 100 години. Въпросът е всички те какво ще работят, цялото правителство има ли посока, знаят ли накъде ще вървят“, каза Манолов. Той сподели, че и бизнес и синдикати са притеснени от новите мерки, тъй като не се знае какво ще бъде измислено. По думите му в момента акълът на политиите е другаде. Затова и бизнес и синдикати настояха Тристранното споразумение, което е подписано с правителството, да стане програма за съвместна работа до края на мандата на кабинета.

Велев предупреди, че трябва да има готовност за добро инвестиране на парите, които ще дойдат от Европейския съюз. Той коментира и сделката на българската енергийна борса, която ощети абонатите в столицата с по 5 лв. Експертната оценка е за директно причинени щети за 2.2 млн. лв. Вече е внесен сигнал до прокуратурата, като са известени министерство на енергиката и на финансите, като принципал на борсата, където се е извършила измамнаа сделка. „Това е нагла кражба на 2.2. млн. лв. Не можем да приемем, че това е от незнание. Според нас тук трябва да има уволнение и разследване“, заяви Велев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.