Бизнесът готов да обсъжда на тристранка болничните

Бизнесът готов да обсъжда на тристранка болничните

Работодателските организации са готови да седнат на една маса със синдикатите по време на тристранката и да се разберат по въпроса с болничните. Това коментира пред журналисти Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Все повече хора стават имамници. Това ли искаме ние", запита шефът на АИКБ, според когото с мярката първият ден от болничния да не се заплаща се защитават порядъчните, добросъвестните и коректните хора, защото те ще получат повече средства. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България, предложението да се включат солидарно както работодателите, така и работниците, освен НОИ, е добро за хората, които са коректни и не злоупотребяват.

"Всички казват, че когато човек действително се разболее, той ще изгуби възнаграждение за един ден - това е така, но този коректен човек ще спечели всички останали дни, с това че няма да дели произведеното от него с измамниците, защото те няма да получат възнаграждение в този един ден", обясни логиката на предложението за болничните Велев. Това, по думите му, е по-малкият плюс, а по-големият е, че ще се произведе много повече и хората ще имат по-високи доходи.

Той изтъкна, че предложеното решение се практикува в редици страни, особено в Южна Европа. Според Велев предложението първите три дни от болничните да се платят от НОИ, както е било преди налагането на антикризисната мярка, няма да ограничи измамите, защото на този, който отива на дълъг уикенд, му е безразлично кой ще ги плати. В този случай, такива хора ще крадат от всички, чрез обществения фонд НОИ, смята Велев.

Според него трябва да се помислят възможни изключения от това предложение на базата на чуждестранния опит. В редица страни има изключения, например в Португалия има изключения за болни от туберкулоза, за хора, които влизат на операция, за болни деца, има такива практики, просто трябва да видим какво правят другите, коментира Велев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.